Artikel top billede

Nu bliver det nemmere at logge på trådløse netværk

Træt af hele tiden at skulle logge ind på de trådløse netværk? Ny teknologi skal gøre det langt lettere.

Læs også:

Kan WiFi erstatte dine kabler? Få svaret her

Computerworld News Service: Til juli planlægger WiFi Alliance at lancere et program, der skal gøre det mere simpelt at anvende trådløse hotspots og nemmere for både brugere og operatører at skifte fra et overbelastet netværk.

Brugerne af smartphones, tablets, kameraer og andre enheder med trådløst udstyr vil blive i stand til at hoppe på hotspots uden brug af brugernavne eller passwords, fortæller organisationen i et whitepaper.

Det gennemgår et nyt program, kaldet WiFi Certified Passpoint, og fortæller, at første del af certificerings-testene vil begynde til juli. Anden fase, der starter til næste år, vil tilføje flere funktioner.

Efterhånden som brugen af mobildata vokser dramatisk, vil operatørerne gerne flytte abonnenterne over på trådløse hotspots for ikke at overbelaste det almindelige net. WiFi kan desuden forøge datakapaciteten indendørs, hvor traditionelle netværk ikke kan nå.

Men det er typisk noget mere besværligt at komme af og på den slags netværk, end det er at skifte mellem mobilmaster.

Her er fremtids-planerne

Udbydere af infrastruktur og andre mobile spillere forsøger at gøre WiFi til en integreret del af operatør-netværket.

"Det er kommet for at blive," siger analytiker Peter Jarich fra Current Analysis. "Det bliver en del af den måde, operatørerne ser på netværket i fremtiden."

Med udgangspunkt i samme trend annoncerede mobilgiganten Ericsson, at den ville købe BelAir Networks, som er en canadisk producent af WiFi-udstyr.

WiFi Certified Passpoint er et forsøg på at skabe et standardiseret sæt af værktøjer til interoperabilitet mellem access points og brugerenheder fra forskellige leverandører.

"Som en bred brancheløsning vil Passpoint fungere på alle netværk og overkomme begrænsningerne ved de proprietære og ikke-interoperatible løsninger, som nogle udbydere tilbyder i dag," skriver alliancen i papirerne.

WiFi Alliance har arbejdet sammen med Wireless Broadband Alliance, som er en gruppe operatører, der er gået sammen om at udarbejde hotspot-standarder, om at harmonisere de to standarder, står der i alliancens whitepaper.

Sådan vil det fungere

Læs også:

Kan WiFi erstatte dine kabler? Få svaret her

Den mest åbenlyse fordel ved Passpoint-standarden er måske afskaffelsen af browserens 'splash screen', der møder brugerne ved de fleste offentlige hotspots.

I stedet vil adgangen blive givet i baggrunden via en række mekanismer, der kan inkludere et SIM (Subscriber Identity Module)-kort og certifikat-baserede metoder.

Det burde gøre det muligt for enheder uden browser, som kameraer og gamle mobiltelefoner, at komme på trådløse netværk, hvor de er autoriserede, fortæller alliancen.

Eftersom SIM udgør hovedmetoden til autentificering på de fleste mobilnetværk, så vil det simplificere processen en del for både abonnenter og operatører, hvis man kan bruge samme metode til at komme på trådløse netværk.

Ud over autentificerings-metoderne vil alliancen bruge den indledende periode på at certificere produkter til netværks-sporing og -udvælgelse baseret på brugerpræferencer, tilgængelige netværk og andre faktorer ved hjælp af standarden IEEE 802.11u.

Hvad med sikkerheden?

Den første fase vil desuden etablere sikkerhed ved brug af hotspots ved hjælp af alliancen egen WPA-2 Enterprise (Wi-Fi Protected Access)-teknologi til alle forbindelser, der bliver skabt via Passpoint.

I løbet af forløbets anden fase vil alliancen udvide Passpoint til også at inkludere en strømlinet proces til opsætning af nye brugerkonti ved point of access. Det vil tilføje operatør-specifikke abonnementsbetingelser, blandt andet til netværksvalg.

Passpoint er desuden designet til at hjælpe serviceudbyderne med at opsætte roaming mellem hotspot-netværk. Og med øget mulighed for at spore abonnenterne og deres adgangsbetingelser vil operatørerne nemmere kunne distribuere deres egne betalte og beskyttede indhold med DRM (digital rights management), fortæller alliancen.

Leverandørerne vil skulle have alle komponenter af specifikationen for at vinde certificeringen, men Passpoint-hotspots kan gøres kompatible med ældre access points og enheder. Fordelene ved Passpoint vil dog ikke være tilgængelige i de tilfælde.

Flere informationer og mere kontrol over abonnenternes brug af hotspots kan muligvis ændre den måde, operatørerne bruger hotspots på, mener Peter Jarich fra Current Analysis.

Måske vil teknologien med tiden erstatte almindelige netværksstationer på steder, hvor det giver mere mening at bruge den anden form for netværk, siger han.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen.

Læs også:

Kan WiFi erstatte dine kabler? Få svaret her




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere