Artikel top billede

Foto: Griszka Niewiadomski

Sådan skal uddannelses-system håndtere stort pres

Det skal være slut med nedbrud på optagelse.dk, hvor man tilmelder sig ungdomsuddannelser. Leverandøren forklarer, hvordan det skal ske.

Læs også:

It-bøvl lammer ungdomsuddannelserne

Digitale ansøgninger til uddannelser sætter rekord

Derfor skal Folkeskolen have egen app store

1. marts var oprindeligt deadline for tilmelding til en ungdomsuddannelse.

På grund af problemer med lange svartider på optagelse.dk, hvor tilmeldingen foregår, er deadline nu udskudt til den 9. marts.

Det er Uni-C, der står for driften af optagelse.dk.

Og her melder man nu ud, at man regner med, at alle ansøgninger når igennem til den nye deadline om to dage.

"Mit bedste estimat er, at alle ansøgninger er kommet igennem inden den nye deadline. Systemet kan håndtere det nu. Det vil jeg godt love," siger Per Thorbøll, der er underdirektør i Uni-C.

Lange svartider

Det er ifølge Per Thorbøll lange svartider, som har givet problemer med systemet i spidsbelastningsperioder.

Det har især ramt vejledere landet over. De har ifølge brugt systemet inden for samme korte tidsrum med lange svartider til følge.
 
"Det har især haft betydning for vejlederne, der har skullet håndtere mange ansøgere, og der har de haft nogle arbejdsvaner, der gør, at de typisk arbejder på systemet mellem 10 og 13," siger han.

Det problem skulle gerne være løst nu, fastslår Per Thorbøll, der godt forstår kritikken af systemet og de lange svartider.

"Vi har gjort alt, hvad vi kan for at forbedre dem, og det er jo så heldigvis også lykkedes. Men det er ærgerligt, at det har ramt folk især i vejledningssystemet med lange svartider," siger han.

Han mener ikke, at man hos Uni-C har kunnet forudsige, at vejledernes nye opgaver ville give systemet problemer med lange svartider:

"Vi har udført nogle load-test og nogle performance-test, som tidligere har vist sig at kunne forudsige ting. Det har de så ikke kunnet i år, og vi derfor kommunikeret med leverandøren om få forbedret disse tests."

Lammer hele systemet

Per Thorbøll mener, at problemerne med de lange svartider kan bunde i, at vejlederne har fået flere opgaver, de skal løse.

"Der er kommet nogle nye ting, som vejlederne skal kunne, og den nye brugeradfærd har vi så ikke kunnet fange i vores test," siger han.

Det har ifølge Per Thorbøll vist sig, at det giver lange svartider i hele systemet, når der kommer tilstrækkelig meget belastning på bestemte funktioner.

"Det raffinerer vi nu, så vi i fuldt omfang fanger dén brugeradfærd, når vi tester en ny version af programmet," forklarer han. 

Han mener samtidig ikke, at svartiderne har været et lige så slemt problem for ansøgerne som for vejlederne.

"For de almindelige brugere har det ikke været så slemt, fodi de typisk bruger systemet uden for spidsbelastningsperioderne mellem 10 og 13," siger han.

Omkring 85 procent af ansøgningerne allerede er gået igennem til uddannelsesinstitutionerne, oplyser Per Thorbøll.

Han forventer, at de resterende ansøgninger er behandlet, inden tidsfristen.

Læs også:

It-bøvl lammer ungdomsuddannelserne

Digitale ansøgninger til uddannelser sætter rekord

Derfor skal Folkeskolen have egen app store




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere