Artikel top billede

"Få den danske iværksætterskat væk nu"

Store og små danske iværksættere er gået på barrikaderne. Underskriftsindsamling mod iværksætterskat.

Danske iværksættere stoler ikke på politikernes løfter om at kvæle den kontroversielle iværksætterskat. Derfor er der sat en underskrifts-
indsamling og kampagne i værk.

Den finder man på We Start Denmark.

Både stiftere af det succesfulde Tradeshift og mange små lovende iværksættere har ladet sig notere som modstandere af iværksætterskatten, som de betragter som en hæmsko på den iværksætterkultur, der kan skabe nye jobs i Danmark.

Iværksætterskatten går kort forklaret ud på, at ejere med mindre end 10 procent bliver beskattet med yderligere 25 procent - måske mere (Se i faktaboksen).

Iværksætterskatten blev indført i 2010 under den sidste regering. Den nye regering lovede i sit regeringsgrundlag at fjerne den. Men det er ikke sket endnu.

Vi skræmmer folk væk

En af de iværksættere, der har skrevet sig op, er Martin Ferro-Thomsen, der var med til at stifte Issuu, der indtil videre har skabt 50 stillinger i København. Han er nu igen iværksætter med Conferize.

Han undrer sig over, at regeringen har en målsætning om at blive et af de mest innovative lande i verden, og samtidig fastholder en iværksætterskat. 

"Hvis vi ikke hjælper iværksættere og giver dem attraktive muligheder for at tage en risiko i Danmark, så mister vi et enormt potentiale, før det overhovedet når fosterstadiet," siger Martin Ferro-Thomsen, der kender til flere danske iværksættere, der decideret springer Danmark over, så snart de går på jagt efter kapital.

Lempelse er ikke nok

Den tidligere regering fik også kritik for skatten og nåede at lave en ændring.

"Vi lavede jo en markant lempelse med virkning fra 2011, så investeringer op til 18,5 millioner ikke er i risiko for at blive omfattet af skatten på porteføljeaktier. Så hvis du investerer under 18 millioner, og selv om du starter med at have 50 procent af aktierne, og virksomheden udvider og udvider, og din ejerandel ryger under 10 procent, så risikerer du stadig ikke at ryge ind i virksomheder beskatning af  porteføjle aktier," siger skatteordfører Torsten Schack Pedersen (V) til ComON.

"Det var meget vigtigt for os. For vi var med på, at nogen var bekymrede for deres investering, så det gjorde vi for at imødekomme kritikken," siger Torsten Schack Pedersen.

Men lempelsen er ikke nok, lyder det i en vurdering fra revisorer fra PWC. I deres optik vil lempelsen ikke betyde nogen markant styrkelse af danske iværksætteres mulighed for at tiltrække kapital.

"Der er så mange krav, der skal opfyldes, at virksomhederne vil se det som en alt for kompleks model, der vil føre til, at de ikke vil bruge den," siger Henrik Faust Pedersen, skattepartner i PWC til ComON.

Er den på vej væk, hr. minister?

Erhvervsminister Ole Sohns kontor oplyser til ComON, at ministerens holdning stadig er, at iværksætterskatten engang skal under lup - og måske fjernes - men at det ikke kommer til at ske lige nu.

Den er udmelding er årsagen til underskriftsindsamlingen.

"Grunden til, at vi gør det her, er jo for at holde Ole Sohn til ilden. Den tidligere regering sagde også, at de ville gøre noget ved det, og Ole Sohn har sagt, at der skal ske noget på et tidspunkt, siger Nicolaj Højer Nielsen, iværksætter med Codesealer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere