Artikel top billede

(Foto: Mikael Rieck freelance)

Microsoft slår til mod hackere: Beslaglægger servere

Selskabets Digital Crimes Unit er i gang med en større aktion mod crimeware.

Computerworld News Service: I forbindelse med den i år hidtil største aktion mod datakriminalitet oplyser Microsoft, at selskabet i samarbejde med adskillige finansvirksomheder fra USA har stukket en kæp i hjulet for de mest aktive botnet, der i længere tid ustraffet har angrebet netbankkunder i hele verden ved hjælp af crimewaren Zeus.

19. marts indgav selskabet et søgsmål under den amerikanske lov Racketeer Influenced and Corrupt Organizations (RICO) Act.

Det skete med en anklage om, at 39 personer er ansvarlige for Zeus-baserede botnet, der har inficeret 13 millioner pc'er og derved angiveligt stjålet i omegnen af 560 millioner kroner (100 millioner dollar) i løbet af de sidste fem år.

Snupper serverne

23. marts lancerede Microsofts Digital Crimes Unit sammen med Financial Services Information Sharing and Analysis Center (FS-ISAC) og Electronic Payments Association (NACHA) den såkaldte Operation b71.

Det er sket med den hensigt at indsamle yderligere beviser mod de anklagede og gennemføre en fysisk beslaglæggelse af servere, der angiveligt bruges til såkaldt command and control af disse botnet.

"Vi forventer ikke, at denne aktion vil have fuldstændigt udslettet alle Zeus-botnet i verden. Men sammen har vi forstyrret nogle af de mest skadelige botnet, og vi forventer, at denne indsats i et godt stykke tid vil have en væsentlig effekt i den datakriminelle undergrund," oplyser Microsoft i en officiel udtalelse.

Udover Zeus er også botnet baseret på de relaterede varianter SpyEye og Ice-IX blevet forstyrret, oplyser Microsoft.

Succes med bekæmpelse

Denne aktion er blot den seneste i en lang række i de senere år, hvor Microsoft og selskabets Digital Crimes Unit er blevet noget nær verdens mest succesfulde organisation til bekæmpelse af datakriminalitet ved at benytte sig af lokal lovgivning, erhvervsorganisationer og it-sikkerhedsbranchen til at imødegå en digital bølge af kriminalitet.

Den mest betydningsfulde af de seneste af disse aktioner var mod infrastrukturen bag botnettet Rustock i marts 2011, hvilket resulterede i et øjeblikkeligt fald i det globale spamniveau.

Spamniveau faldet markant efter aktioner

Lignende kampagner mod Waledec og operationen sidste sommer mod Kelihos har hjulpet til at reducere mængden af spam til et niveau, der nærmer sig niveauet for flere år siden.

Men hvorfor er Zeus-botnettet blevet så stort?

Det enkle svar er, at Zeus er den første netbank-malware, der har taget form, som hvad der nu kaldes crimeware.

Denne betegnelse dækker over software til kriminalitet, som sælges til kriminelle over hele verden og består af en platform med lettilgængelige funktioner til kriminelle formål. Det har været med til at øge dens popularitet og succes.

Kortvarig effekt

Enhver aktion, der fjerner en del af dens infrastruktur vil have en kortvarig effekt på botnettets aktivitet, men den vigtigste sejr er det enkle faktum, at nogen faktisk har gjort noget ved det.

Datakriminelle, der tjener penge ved hjælp af effektiv og almindeligt udbredt malware såsom Zeus, har handlet i den sikre overbevisning, at de med en høj sandsynlighed vil slippe af sted med deres kriminalitet.

Den antagelse hviler ikke længere på helt så sikker grund.

Microsoft begyndte i januar i år at tilbyde tredjeparter adgang til sit anti-botnet-system.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere