Artikel top billede

Hackere truer: Du mister din net-adgang på lørdag

Med et angreb på nettets 13 root-servere 31. marts vil hackere forsøge at slukke nettet. Men er det overhovedet muligt?

En meddelelse på Pastebin i Anonymous-bevægelsens navn opfordrede i sidste måned til at angribe nettets 13 DNS-root-servere 31. marts.

I den såkaldte "Operation Global Blackout" vil man "lukke internettet ned" med et angreb på de 13 DNS root-servere.

Nu er Anonymous kun en løst organiseret bevægelse og det er umuligt at sige, om det faktisk er medlemmer af hacker-gruppen der står bag. Men datoen den 31. marts er lidt suspekt - det kunne lyde som en tidlig aprilsnar.

Anonymous afviser selv på sin officielle Twitter-kanal at være  involveret, og sammenligner det med truslen om at lukke Facebook sidste år.

Dengang viste det sig, at det var en enkelt mand uden tilknytning til Anonymous, der stod bag.

Protest

Men uanset om det er Anonymous eller andre der står bag, så ser det altså ud til at nettet kan komme under angreb på lørdag.

"For at protestere mod SOPA, Wall Street, vores uansvarlige ledere og vores elskede bankfolk der har sultet verden for at opfylde deres egne behov, vil Anonymous slukke nettet den 31. marts," hedder det i meddelelsen.

Hvis man faktisk er i stand til at blokere DNS-systemet vil alle internet-brugerne som taster google.com eller en vilkårlig anden adresse møde en fejlmeddelelse. Nettet kører stadig, men det vil se ud som om det er nede.

Meddelelsen beskriver også, hvordan man vil bruge det såkaldte Reflective DNS Amplification DDoS værktøj til at ramme DNS-serverne ved at oversvømme dem med forespørgsler.

Men der er flere mistænkelige ting ved denne opfordring til at slukke nettet - bortset fra datoen for angrebet. Den findes ikke i de sædvanlige IRC-kanaler, som Anonymous bruger, og der er ikke noget link til angrebsprogrammet.

Det ligner heller ikke Anonymous at starte et angreb, der rammer så bredt. Det vil næppe være med til at øge hackernes popularitet.

Desuden er det næppe teknisk muligt at lamme DNS-systemet. De 13 root-servere er ikke enkelte maskiner, men store grupper af servere, der kan nås under en fælles ip-adresse. Listen hos root-servers.org indeholder 259 servere.

Disse maskiner er designet til at håndtere mindst tre gange den normale belastning, så der skal meget til, før de bukker under.

DNS-systemet skulle stadig være i stand til at køre hvis to ud af tre servere falder væk. DNS bygger også på caching, så angrebet ville kun fungere hvis serverne var nede i længere tid. Indtil nu er alle angreb mod root-serverne da også slået fejl.

Ifølge BBC er der en reel risiko for, at man kan lamme ihvertfald dele af nettet. Mange DNS-servere er stadig ikke konfigureret rigtigt for at forhindre denne type af angreb.

"Hvis angriberen har nok båndbredde, kan man få næsten alt til at gå ned," siger Mikko Hypponen fra sikkerhedsfirmaet F-Secure.

En anden ekspert, Graham Clueley fra Sophos, sammenligner det med at "15 fede mænd forsøger at klemme sig gennem en svingdør på samme tid - ingenting bevæger sig".




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere