Artikel top billede

Har e-bogen slået bogomslaget ihjel?

E-bøger ændrer ikke kun vores læsevaner. Det ændrer også bøgernes design.

De elektroniske bøger har vendt forlagsbranchen på hovedet. Den største netbutik Amazon sælger allerede flere e-bøger end papirbøger. Apple er nu ramt af en monopolsag, som kan gøre e-bøgerne billigere. Men det nye elektroniske medie betyder også at bogens form og udseende ændrer sig. Det gode gamle bogomslag - som ellers er så vigtigt for at sælge bøger - mister sin betydning.

"Has Kindle Killed the Book Cover?", spørger denne artikel i The Atlantic. En digital bog har ikke noget omslag. Der er ikke noget papir, som er bundet sammen og beskyttet. Den bliver ikke solgt i boghandlere og supermarkeder, hvor det handler om at fange kundens opmærksomhed med en farvestrålende og spændende forside.

De bliver solgt hos netbutikker som Amazon, hvor forsidebillederne er på størrelse med frimærker og blot fungerer som links til en produktside med uddrag, anmeldelser og andre data. Du køber ikke en e-bog fordi forsiden er spændende - og den kommer heller ikke til at stå og pynte på hylden. 

Faktisk er forsiden så ligegyldig, at det er et spørgsmål om forlagene overhovedet gider at bruge penge på at designe et flot cover. Mange af de første e-bøger havde slet ikke nogen forside - læseren landede direkte midt i teksten.

Den samme udvikling kendes selvfølgelig fra musikkens verden, hvor vinylpladernes flotte covers blev afløst af cd'ernes små forsider - og nu er det hele snart digitalt.

Men bogdesigneren Carin Goldberg mener, at der stadig er brug for et omslag.

"Det fungerer som et emotionelt visuelt ankerpunkt. Vi har brug for noget, som vi kan visualisere i vores hoved, når vi tænker på hvordan bogen ser ud. Det er en del af oplevelsen," siger hun til The Atlantic.

Fremtiden kan være animerede forsider, der udnytter det digitale medies muligheder for at kombinere grafik, video, lyd og interaktion. Men de nuværende e-bogsformater understøtter kun i begrænset omfang dynamiske forsider - og spørgsmålet er, om læserne vil opfatte det som en overflødig gimmick.

Grænsen mellem e-bøger og applikationer er dog allerede ved at forsvinde - der kommer flere interaktive funktioner og muligheder for avanceret design. Så måske forsvinder bogomslaget ikke, men genopstår blot i en helt ny form.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere