Artikel top billede

Derfor skal du kræve retten til dine data

Flere privatlivseksperter vurderer, at det ville forbedre beskyttelsen af privatlivet på nettet, hvis brugerne selv fik adgang til alle de data, der indsamles om dem.

Computerworld News Service: Manden, der regnes for at være World Wide Webs fader, Tim Berners-Lee, mener, at problemet med virksomheder som Facebook og Google ikke er, at de indsamler enorme mængder data om deres brugere, men derimod at de ikke deler med brugere, hvad de lærer om dem.

Berners-Lee kommer med denne kommentar i forbindelse med kritik af et politisk forslag i Storbritannien om at lade staten overvåge borgernes digitale kommunikation i realtid og uden dommerkendelse. Berners-Lee er britisk statsborger.

Han erkender, at brugerne ofte frivilligt - direkte som indirekte - offentliggør dybt personlige oplysninger om sig selv i forbindelse med deres brug af nettet.

"Virksomhederne kommer til at kende hver eneste detalje, de kommer på en måde til at kende mere intime detaljer om folks liv end nogen person, de møder fysisk, da folk ofte vil betro sig til internettet på deres vej gennem medicinske websites ... eller når teenagere eksempelvis besøger websites om homoseksualitet for at finde svar på deres egen identitet og om de bør tale med nogen om det," påpeger han.

Men i stedet for at opfordre virksomhederne til at holde op med at indsamle alle disse data, så foreslår Berners-Lee, at de store it-selskaber bør være mere tilbageholdende med, hvordan de anvender oplysningerne, og at de desuden bør dele dem med brugerne selv.

"Vi bevæger os i retning af en verden, hvor man indvilger i at afstå fra at bruge information til specifikke formål. Det handler ikke om at kunne indsamle mine data elle ej, men om hvad du lover at undlade at gøre med dem, når du først er i besiddelse af dem," forklarer han.

Også nyttige for den enkelte

It-pioneren eksemplificerer med et scenarie, der vurderes som naivt af visse privacy-eksperter, hvor et forsikringsselskab kan indvilge i at undlade at bruge personlige oplysninger, der er indsamlet fra Facebook, i fastsættelsen af den mest profitable forsikringspræmie for en potentiel kunde, selv hvis en af dets konkurrenter er forbundet med den potentielle kunde på det sociale netværk.
 
Problemet er ifølge Berners-Lee, at "sociale netværkssiloer" såsom Facebook og Google "er i besiddelse af data om mig, som jeg ikke selv er i besiddelse af."

I den forbindelse fremhæver han: "Disse data kunne jo også være værdifulde for mig, hvilket er et aspekt af hele dette spørgsmål, som efter min mening får for lidt opmærksomhed i medierne."

Berners-Lee påpeger, at data om geografisk placering fra hans mobiltelefoner for eksempel kunne hjælpe ham til at danne sig et bedre overblik over egne motionsvaner.

Det er dog svært at sige, om en flodbølge af ustrukturerede data ville være til nogen gavn for personer med væsentlig ringere teknisk indsigt end Berners-Lee.

Justin Brookman, der er chef for Project on Consumer Privacy hos Center for Democracy and Technology, er skeptisk overfor ideen.

Derimod mener Ryan Calo fra Center for Internet and Society ved Stanford University, at sådanne data kunne være temmelig nyttige for folk.

Læs også: Trussel mod os alle: Nettet censurerer på livet løs

Hvem har hvilke oplysninger om mig?

Privacy-eksperterne er dog enige om, at en eventuel frigivelse af brugernes data til brugerne selv i det mindste ville fungere oplysende for forbrugerne i forhold til spørgsmålet om privatliv på nettet, som ellers kan virke noget abstrakt.

"Det ville være godt, hvis virksomhederne gjorde deres data om brugerne tilgængelige. Men fra mit perspektiv måtte formålet blot være at gøre folk opmærksomme på, hvilke former for oplysninger om dem virksomhederne indsamler og analyserer og gemmer," siger Brookman.

Også Calo vurderer, at det ville afklare mange brugeres privacy-spørgsmål at se, hvilke data virksomhederne har indsamlet om dem.

Sammenlignet med at "læse standardformuleringer om, hvilke data en virksomhed måske indsamler om dig, hvilket er hvad privatlivspolitikker er, så ville det være meget bedre at få adgang til de oplysninger om dig, som den givne virksomhed faktisk er i besiddelse af," mener han.

For at brugerne kan få gavn af det på den måde, som Berners-Lee fremhæver, så kræves det, at dataene fra de forskellige kilder er indbyrdes kompatible.

Standardisering er nødvendig

Som fortaler for åbenhed på internet argumenterer Berners-Lee da også ofte for standardisering af dataformaterne.

Standardisering af dataformaterne ville også gøre det lettere for brugerne at forlade en service til fordel for en anden med en mere tiltalende privatlivspolitik.

Det kunne anspore til decideret konkurrence i forhold til pivacy, hvor de forskellige webservices kunne tænkes at konkurrere om brugerne baseret på kvaliteten af deres privatlivspolitik med bedre beskyttelse af brugernes privatliv til følge.

Calo vurderer, at Berners-Lee i den forbindelse "overser et vigtigt salgsargument for hans idé" om det åbne internet ved ikke at tale om forbrugernes bekymringer angående privacy.

Oversat af Thomas Bøndergaard

Læs også: Trussel mod os alle: Nettet censurerer på livet løs




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere