Artikel top billede

Domænehaj gaflede 15.000 web-domæner på et døgn

Domænespekulant registrerede knap 15.000 domæner i løbet af 24 timer.

Læs også: 

Danske domæner på tvangsauktion for første gang

Danske firmaer presses til køb af overflødige domæner

En ustyrlig lyst til at købe og sælge webdomæner gik i sidste uge amok, da domænespekulanten Mike Mann købte 14.962 web-domæner på et enkelt døgn.

Han startede med at købe 1.822 domæner tirsdag aften, og satte sig på resten om onsdagen, skriver Cnet

"Jeg er bare rigtig grådig," siger Mike Mann til Cnet om sit forehavende med at købe .com-domæner til en lav pris, hvorefter han forsøger at sælge dem videre igen med profit.

71.429 procent profit

Den 45-årige Mike Mann blev domænehaj ved lidt af et tilfælde i slutningen af 1990'erne, hvor han oprettede selskabet Internet Interstate og blandt andet købte domænet Menus.com.

I 1998 blev han til sin store overraskelse tilbudt 25.000 dollar (140.000 kroner i dag) for Menus.com. Dagen efter lå der er et tilbud på 50.000 dollar (282.000 kroner).

"Jeg tænkte ligesom, 'jeg betalte 70 dollar for domænet', og den næste dag gik jeg ind i domæne-branchen," fortæller Mike Mann til Cnet.

Hajerne boltrer sig på nettet

Domænehajerne havde gyldne tider i 1990'erne, hvor selskaber endnu ikke havde den store opmærksomhed på at sikre sig de gode, gyldne internet-domæner.

Samtidig udarbejdede domænespekulanterne også it-systemer, der kunne advisere i det nanosekund, et domænenavn løb ud, og de kunne kaste sig frådende over de nu herreløse domæner.

Et af de mere grelle eksempler på den slags spekulationer var den mystiske Yun Ye, der havde oparbejdet en domæne-portefølje, som han solgte i 2005 til 164 millioner dollar (925 millioner kroner).

Forretningsmodellen med at hamstre .com-domænenavne blev ikke mindre dårlig af, at søgeselskaber som Google og Yahoo gjorde det muligt at polstre sine sider til med betal-per-klik-reklamer, hvilket øgede salget af domæner. 

Tjener 2,25 mio. kroner om måneden

Mike Mann har undervejs i sit virke som domænespekulant stået bag et patent, som han siden har solgt til NameMedia, der specialiseret sig i at høste domæner. Patentet gik ud på at udvikle en domæne-anbefalingsmekanisme, der også kunne registrere domænenavne.

Siden røg han af konkurrencemæssige grunde ud af domænemarkedet i fire år, hvorefter han fik comeback i branchen for to år siden.

300 domænenavne om dagen

I de seneste par år har han så i gennemsnit registreret 300 domænenavne om dagen, som så bliver solgt videre igennem hans selskab DomainMarket.com.

Han fortæller til Cnet, at den forretning indbringer omkring 400.000 dollar (2,25 millioner kroner) om måneden på trods af, at domænemarkedet også har været præget af finanskrisen og fået selskaber til at leve med alternative endelser som .nu og .coop. 

Medejer af Sex.com

Blandt andet har Mike Mann været medejer af et verdens dyreste domæner, sex.com, på et tidspunkt. Det domæne blev i 2006 solgt for godt 78 millioner kroner.

Nu har han i stedet specialiseret sig i domæner a la CeoHealthClub.com, ChineseFoodCatering.com, BaptistChurchCamp.com og DrugDevelopers.com, som alle er navne, han regner med at score lidt eller meget profit på.

"Der er idioter, der siger, at jeg ikke ved, hvad jeg laver og smider mine penge væk. Spørgsmålet er snarere, om samlineng (på 14.962 domæner, red.) er 100.000 dollar værd. Det vil enhver professionel sige," lyder det fra Mike Mann ifølge Cnet. 

Ikke muligt i Danmark

Hvis en dansk domænespekulant sidder og håber på at få fat i de mange millioner og milliarder dollar, der er i det vilde www-vesten, skal man ikke tænke for meget i det danske top-level domæne, der slutter på dk.

For det er ifølge den danske domænelov paragraf 12, stykke 2 ikke tilladt at hamstre .dk-domæner med henblik på videresalg. 

"Vi ville derfor også reagere på det, når vi opdagede, at én registrant havde registreret 15.000 .dk-domæner på et døgn. Så ville vi kontakte registranten med det samme og høre, hvad vedkommende skulle bruge alle de domæner til," bedyrer direktør Lise Fuhr fra Dansk Internet Forum, der ejer DK Hostmaster, som administrerer omkring 1,1 million .dk-domæner.

Hun fortæller dog, at der i princippet intet er til hinder for at registrere så mange domæner, som man har lyst til, så længe man ikke gør det med profitmaksimering eller ulovligheder som typosquatting for øje. 

Læs også: 

Danske domæner på tvangsauktion for første gang

Danske firmaer presses til køb af overflødige domæner




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere