IO truer med flytning efter udlændingestop

Spilproducenten IO Interactive føler sig så generet af kravene ved import af udenlandske IT-folk, at konsekvensen kan blive at flytte virksomheden ud af Danmark.

Et af landets mest succesrige IT-firmaer, spilproducenten IO Interactive, lufter tanken om at flytte selskabet til udlandet i frustration over proceduren, når udenlandske medarbejdere skal hentes til Danmark.

Frem til juli kunne udenlandske IT-specialister få dansk opholdstilladelse uden om de almindelige, skrappe regler.

Men ordningen blev inddraget i kampen mod arbejdsløsheden i branchen.

Nu skal den udenlandske arbejdskraft godkendes af fagforbundene ud over at skulle gennem Udlændingestyrelsens nåleøje.

Det mener administrerende direktør i IO Interactive, Janos Flösser, direkte skader selskabets fortsatte succes.

- Vi har krav om en vis vækst, og den har ligget på 200-300 procent de sidste par år. Men der er ikke nok folk at ansætte til at fastholde den vækst, og derfor kan konsekvensen blive, at vi flytter produktionen til udlandet, siger han til Berlingske Tidende.

Opblusset debat

Dermed blander han sig i debatten om de såkaldte jobkort, som er blusset op igen.

Kortene giver dispensation for de almindelige regler for opholdtilladelse, men IT-folk blev i sommer streget fra positiv-listen over faggrupper med lettere adgang til det danske arbejdsmarked.

I denne omgang raser debatten, fordi flere arbejdsgiver- og brancheforeninger mener, jobkortet bør genindføres på baggrund af en ny undersøgelse fra Dansk Handel og Service, som peger på, at hver 10. virksomhed har svært ved at besætte stillinger til de højtuddannede IT-folk.

Fagforeninger forstår ikke vilkårene

Det har efterfølgende fået fagforeningerne på barrikaderne.

Deres argumentation mod jobkortet går på, at over tusind højtuddannede IT-folk går arbejdsløse her og nu.

Det argument køber IO Interactive-direktøren dog ikke ifølge Berlingske Tidende.

- Fagforeningerne siger, at vi kan finde de tilsvarende blandt de ledige danske IT-folk, men HK og Prosa ved ganske enkelt intet om, hvad det er, vi skal bruge. Vi har derfor inviteret fagforeningerne på besøg hos os, så de kan få en større forståelse for vores vilkår, siger Janos Flösser.

Umiddelbart efter at IT-folk i sommer blev sløjfet fra jobkort-listen, bebudede Integrationsministeriet, at det ville se nærmere på specifikke nicher i IT-branchen.

- Der er en mulighed for, at fagbetegnelserne er for generelle. Vi kan godt have masser af ledige datamatikere, men mangle højtuddannede specialister. Det skal vi nu kigge nærmere på, sagde kontorchef i ministeriets udlændingekontor, Stig Torp Henriksen, dengang til Computerworld Online.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere