Artikel top billede

Dom: Android er en krænkelse af Oracles rettigheder

Googles brug af Java i Android krænker Oracles rettigheder, lyder amerikansk dom.

Computerworld News Service: En amerikansk jury har afgjort, at Google har brudt Oracles ophavsret til Java i Android, men har ikke kunnet komme til enighed om, hvorvidt krænkelsen falder inden for det ophavsretmæssige princip i amerikansk lov om "fair use" - rimelig anvendelse.

Juryens afgørelse er en delvis sejr for Oracle i retssagen mod Google, men Oracle bliver nødt til at vente - muligvis til en ny retssag - for at se, om Google kan drages til ansvar eller ej med henvisning til formuleringerne om rimelig anvendelse.

Googles advokat, Robert Van Nest, informerede straks dommeren om, at Google vil begære såkaldt mistrial - det vil sige, at sagen skal gå om.

Google vil her argumentere for, at det skal være den samme jury, der afgør både spørgsmålet om ophavsretskrænkelse og spørgsmålet om fair use.

Dommeren bad begge parter om at indlevere hver deres kortfattede redegørelse med hensyn til dette anliggende.

Kan Java overhovedet beskyttes?

Efter afgørelsen mandag gik domsforhandlingen over til patentfasen i sagen, hvor Oracle som sagsøger kom med sin indledende fremlæggelse.

Domsforhandlingen foregår i tre dele, der hver for sig omhandler ophavsret, patenter og eventuel erstatning til Oracle.

Men selvom patentfasen nu er i gang, er ophavsretsfasen langt fra overstået. Udover det uafklarede spørgsmål om fair use skal dommer i sagen, William Alsup, stadig afgøre, om Oracles Java API overhovedet kan beskyttes ophavsretligt under amerikansk lov.

Historisk set er API'er ikke blevet betragtet som beskyttede af ophavsret. Men Oracle argumenterer for, at "strukturen, sekvensen og organiseringen" af de 166 API-pakker i Java er tilstrækkelig kompleks til at udgøre en kreativ frembringelse, der har krav på ophavsretligt beskyttelse.

Google havde indtil sidst på dagen mandag til at indlevere sin argumentation om anliggendet.

Dommeren har ikke oplyst, hvornår han vil træffe afgørelse, i spørgsmålet om disse API'er er beskyttet af ophavsret, men flere iagttagere regner med, at det vil ske, i hvert fald før erstatningsfasen indledes om to uger.

"Vi påskønner juryens indsats og ved, at fair use og ophavsretsbrud er to sider af samme mønt," skriver Google i en udtalelse via e-mail. "Sagens kerne er, om API'erne her kan ophavsretsbeskyttes, og det er op til domstolen at afgøre. Vi forventer, at sagen i forhold til dette spørgsmål og Oracles andre påstande falder ud til vores fordel."

Oracle takkede juryen for dens afgørelse.

"Det overvældende bevismateriale dokumenterer, at Google vidste, at der var behov for en licens, og at dets uautoriserede gren af Java i Android har ødelagt Javas princip med, at koden skrives en gang for alle og derefter skal kunne køres hvor som helst," sagde Oracle.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere