Artikel top billede

Her er Facebooks reelle guldgrube: Dit privatliv

ComputerViews: Aldrig tidligere har et selskab formået at trække så mange data ud af brugerne, som enhver sælger ville give sin højre arm for at få.

ComputerViews: Facebook bliver i dag børsnoteret efter lang tids forberedelse, hvor offentligheden og investorerne og selskabet selv gradvist har fået pisket en stemning op til helt vilde proportioner.

Facebook har nu på baggrund af enorm appetit fra investorerne prisfastsat sine aktier til 38 dollar - 221,35 kroner - per styk.

Det svarer til en samlet værdi for hele selskabet på gigantiske 607 milliarder kroner, hvilket gør selskabet til et af de mest værdifulde nogensinde, der er blevet noteret på børsen.

Facebook forventer at tjene 107 milliarder kroner i rå kontanter på noteringen.

Du er værdien

Hvorfor er det så, at Facebook er så mange penge værd? Svaret er kort og godt: Dig.

Selskabet har i dag omkring en milliard brugere. Herhjemme har mere end 2,8 millioner danskere en Facebook-konto, og de fleste bruger den hver eneste dag og ofte flere gange om dagen.

Mange brugere er i sig selv mange penge værd for investorer og mulige købere.

Alene brand-værdi og potentialet til kommerciel udnyttelse får regnemaskinen til at snurre, hvis blot volumen er højt - også selv om brand-værdien og potentialet ikke nødvendigvis er blevet udnyttet.

Men Facebook kan noget mere.

Intime detaljer i enorme mængder

Facebook kan nemlig præsentere hidtil usete mængder intime data om hver enkelt bruger.

Og brugeren har endda fortalt det hele selv til selskabet, der dermed slet ikke behøver at snage, snyde eller lokke oplysninger, som enhver sælger ville give sin højre arm for at få, ud af den enkelte bruger.

Madvaner, kørselsbehov, yndlings-feriemål, alder, job, familieforhold, bopæl, hobby, tøj-vaner, mobil-vaner og så videre.

Du fortæller helt frivilligt det hele til Facebook.

Og du lægger billeder ud af dine børn, dine feriemål, din motorcykel, din bil, din sejlbåd, din telefon og meget meget andet.

Aldrig tidligere har et selskab ligget inde med en så omfattende database om så mange menneskers profiler og interesser og vaner - og dermed helt konkrete data om, hvor de gerne vil bruge penge.

Og netop dette er Facebooks reelle værdi og den konkrete grund til, at selskabet er så mange penge værd.

Nye boller på suppen - Sådan bliver Facebook efter børsnoteringen

Hidtil har Facebook ikke udnyttet disse oplysninger særligt aggressivt.

Men selskabets formål har heller ikke været målrettet indtjening.

Det vil ændre sig nu. For det ligger i ethvert børsnoterts selskabs natur, at dets formål er at gøre ejerne - aktionærerne - tilfredse.

Og de bliver kun tilfredse, hvis der er vækst i selskabet, så aktiekursen stiger.

Man kan endda ikke udelukke, Facebook på mange måder har holdt sig tilbage med at udnytte det enorme kommercielle potentiale, der ligger i de mange intime detaljer om de mange brugere for på denne måde at give mere plads til udnyttelse af vækst-potentialet, når først børsnoteringen har fundet sted.

I den nære fremtid kan du derfor forvente, at Facebook vil skrue op for målrettede annoncer, der sigter mod lige præcis dine interesser.

Flere målrettede annoncer

Har du tidligere oploadet billeder og hilsener fra din skiferie i Østrig, kan du forvente flere skiferie-annoncer, når ski-sæsonen nærmer sig.

Skriver du ofte om dine børn, kan du forvente flere annoncer for børne-tøj, børne-ferier, børne-underholdning. Og så videre.

På længere sigt vil Facebook forsøge at udnytte de enorme datamængder om dig på stedse mere avancerede måder, ligesom de enorme datamængder også vil være mange penge værd i fri handel.

Som vi ved, buldrer udviklingen af it-systemer til avanceret data-analyse afsted med lynets hast.

Det betyder, at Facebook hele tiden bliver bedre og bedre til at destillere, analysere og kortlægge data om lige præcis dine vaner, din måned- og årsrytme og alt andet om dig.

Og det er det måske mest værdifulde aktiv, som noget firma nogensinde har ligget inde med.

Læs også:

Sociale medier: Her ligger der formuer begravet.

Disse heldige Facebook-folk bliver snart badet i guld.

Helt vildt: Så stort er Zuckerbergs Facebook nu.

Det vil Facebooks børsnotering betyde for dig.

Så vild er Facebooks infrastruktur.

Lektion: Dette kan du lære af Mark Zuckerberg.

Børsnotering løfter sløret: Så meget tjener Facebook.

Facebook stor-opkøber Microsoft-patenter.

Før Facebook: Jordens 10 største it-børsnoteringer.




IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior Business Analyst – Consulting - Insurance

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

IT-udviklere til fremtidens skattevæsen

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Projektleder

Continia Software A/S

Business Central Support Engineers
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere