Artikel top billede

12 år efter krak: Dansk it-bestyrelse hives i retten

En bestyrelse for en it-virksomhed, der krakkede for 12 år siden, hives nu i retten i en sag om erstatning på 100 millioner kroner.

Opdateret: Bestyrelsen blev 1. juli 2013 frifundet i sagen. Læs mere om dommen her.

---

15 dage.

Så mange dage er afsat til hovedforhandlinger i en sag ved Vestre Landsret i slutningen af april og i starten af maj 2013.

Det oplyser sektionsleder Dorte Rind fra Vestre Landsret til Computerworld.

Erstatningssagen drejer sig om, hvorvidt de tidligere bestyrelsesmedlemmer Kjeld Ranum, Niels Peder Obstrup og Peter Pasgaard fra den tidligere verdensomspændende it-koncern og chip-producent, Memory Card Technology, svigtede deres ansvar, da selskabet kollapsede.

Det viste sig nemlig, at blandt andet lagerværdierne var angivet til mange millioner kroner højere, end de reelt var.

Derfor går konkursboet efter en erstatning på 100 millioner kroner i sagen, hvor også to revisorer fra Ernst & Young og to revisorer fra PricewaterhouseCoopers sagsøges.

Endelig er den tidligere topchef og stifter af selskabet, John Trolle, også sagsøgt.

Erstatningssagen har i en længere periode ligget stille, da man ville afvente udfaldet af straffesager i kølvandet på samme erhvervs-kollaps.

Oprindeligt blev kravet på mindst 100 millioner kroner fremsat i juni 2002.
 
12 år efter krak
På sit højeste sponserede Memory Card Technology både Bjarne Riis´ cykelhold og fodboldklubben AGF og var tæt på en guldrandet notering på Nasdaq-børsen i USA.

Men pludselig faldt korthuset sammen.

Memory Card Technology gik i betalingsstandsning i januar 2001. Og nu lader det altså til, at erstatningssagen ender med at blive afgjort mere end 12 og fem måneder år efter, bestyrelsesmedlemmerne sad i selskabets bestyrelse under betalingsstandsningen.

I straffesagerne efter det store it-kollaps, hvor bankerne tabte op imod en halv milliard kroner, var i begyndelsen en lille håndfuld tidligere ledere og mellemledere sigtet af Bagmandspolitiet.

I byretten blev John Trolle, hans økonomidirektør Henrik Sørensen og topchefens daværende samlever Line Aagaard tiltalt.

John Trolles samlever blev dog pure frifundet.

Langstrakt sag

Siden, i en ankesag i Landsretten i december 2010, i øvrigt ni år efter økonomichefens soveværelse blev ransaget i 2002 - blev også økonomidirektør Henrik Sørensen frikendt.

Grundet den lange sagsbehandlingstid fik John Trolle straf-rabat.

Hans menneskerettigheder var blevet krænket, afgjorde domstolen.

Den 7. maj 2012 påbegyndte John Trolle sin seks år lange fængselstraf i Sdr. Omme Statsfængsel.

Skandalen omtales jævnligt som værende blandt de værste i nyere dansk erhvervshistorie.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere