Artikel top billede

Her er verdens værste virus

Kaspersky Labs har fundet en ny super-virus, der beskrives som det mest avancerede malware der nogensinde er udviklet.

Sikkerheds-eksperter fra det russiske antivirus-firma Kaspersky Labs og FN-organisationen ITU (International Telecommunications Union) har fundet en ny og meget kompleks computervirus, som er døbt Worm.Win32.Flame - eller bare Flame.

Dens kompleksitet og funktionalitet overgår alle andre cyber-trusler til dato, ifølge eksperterne, og det menes at en eller flere nationalstater står bag.

Flame har været anvendt som cyber-våben til at spionere og stjæle følsomme oplysninger, herunder oplysninger om netværkstraffik - og den er også i stand til at tage screenshots og optage lyd.

Den samler informationer fra mange forskellige datakilder på computeren, der sendes med SSL-kryptering til command-and-control servere.

De fleste inficerede maskiner er fundet i Iran, Israel/Palæstina, Sudan, Syrien, Libanon og Saudi-Arabien. Det ser altså ud til, at den nye virus primært er koncentreret i Mellemøsten, og den bliver allerede sammenlignet med Stuxnet og Duqu, hvor målet menes at være det iranske atomprogram.

Ifølge Kaspersky Labs har Flame hærget på nettet siden marts 2010 og de eksisterende antivirus-programmer har åbenbart ikke været i stand til at opdage programmet.

"Stuxnet og Duqu tilhører den samme kæde af angreb, som har udløst bekymringer om cyberkrig verden over. Flame-malwaren ser ud til at være en anden fase af denne krig, og det er vigtigt at forstå at sådanne cybervåben nemt kan bruges mod ethvert land. I modsætning til konventionelle våben er industrilande faktisk de mest sårbare i dette tilfælde," siger Eugene Kaspersky, der er medstifter af antivirus-firmaet.

Det primære formål for Flame ser ud til at være cyberspionage, i modsætning til Stuxnet, der er skrevet for at sabotere industrianlæg. Men ligesom Stuxnet er Flame i stand til at sprede sig over USB-nøgler.

Den foreløbige analyse viser, at Flame består af mange forskellige moduler og flere megabyte kode - den er omkring 20 gange større end Stuxnet.

Det danske sikkerhedsfirma CSIS har også analyseret super-malwaren og her peger man på at der kun er omkring 100 inficerede systemer på globalt plan, hvilket indikerer at der er tale om et yderst målrettet angreb.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere