Artikel top billede

Endelig: Slut med at stå i kø på motorkontoret

Skat sætter i løbet af de næste fem dage det længe ventede og forsinkede digitale motorregister i drift.

Forhandlere af biler og andre køretøjer med nummerplader kan fra næste uge endelig slippe for køen på Skats motorkontorer.

Det stærkt forsinkede digitale motorregister (DMR) bliver nemlig sat i drift 6. juni som planlagt.

Det fortæller fagdirektør for it-projekter hos Skat, Kristian Vengsgaard. 

Det digitale motorregister er forsinket på grund af det forsinkede opkrævnings- og betalingssystem Debitormotor, som leveres af CSC, mens selve DMR, udviklet af Netcompany, har været klar længe.

Men i januar besluttede Skat at bruge et eksistrende system udviklet af Atos som vikarsystem for at undgå yderligere udsættelser af motorregisteret, mens myndigheden venter på at CSC får leveret varen.

Forsinkelser skyld i iskoldt forhold 

Debitormotor er kritisk for Skat, fordi systemet skal bruges som betalings- og opkrævningssystem for en lang række services rettet mod offentligheden.
 
Debitormotor koster CSC bod til myndigheden mens det også var årsag til Skats Det forsinkede system var ligeledes årsag til et historisk koldt forhold mellem parterne, hvor Skats topchef anklagede CSC for bevidst at kaste slør over projektets reelle status.

Herefter overvejde Skat helt at fyre CSC som leverandør, men besluttede at beholde it-giganten på prøve på skærpede vilkår, hvor CSC blandt andet trak en række specialister ind fra udlandet for at afhjælpe problemerne.

Alle lamper lyser grønt

Det digitale motorregister kan gøre det meget nemmere for bilforhandlere, Skat og øvrige interessenter, når omkring en kvart million om-og indregistreringer om året skal foretages. 

Og foreløbig holder tidsplanen for udrulningen, selvom forberedelserne er mange, fortæller fagdirektøren:

"Selve løsningen kører som den skal. Og som alting ser ud nu, så bliver den klar og kører med det hele den sjette i sjette," siger Krisitan Vengsgaard.

"Men det er jo på dagen at man kan sætte det sidste kryds i det uendelige antal af ting som skal være i orden. Men alting er grønt i dag," siger han.

Så lang tid er der lukket under udskiftningen

Lukker i to dage under udskiftning

Skat integrerer det digitale motorregister med en lang række eksterne samarbejdspartnere, blandt andet forsikringsselskaber, synshaller og Politiet.

"Det er jo en kæmpe løsning på alle leder og kanter. Det er ikke kun tingene hos os der skal fungere, det er den samlede løsning. Og der der tingene også fornuftige ud, siger han.

Landets skattecentre lukker i forbindelse med præmieren på det nye system fredag den 1. juni og et par ekstra dage i næste uge. Og her bliver der travlt bag de lukkede døre.

Blandt andet skal alle data om landets køretøjer konverteres fra det omkring 30 år gamle CMR3 konverteres til det nye system. 

"Det har været testet. Man laver nogle prøve-konverteringer, hvor man tester den operationstid som prøvesciptene bruger på at gennemføre en konvertering," siger Kristian Vengsgaard. 

Konverterer alle motordata

Han fortæller, at man rent praktisk starter kopnverteringen med at lukke for adgangen til CRM3 så arbejdet i dette system stoppes.

Herefter hentes data ud og konverteres over i den nye database i DMR.

Det digitale motorregister er specialbygget fra bunden i Java. mens det midlertidige betalingssystem er baseret på en udviddelse af SKATs regnskabssystem der er SAP-baseret.

Forventer drillerier

Selvom alt ser godt ud forud for lanceringen forventer Kristian Vengsgaard, at der vil opstå fejl og problemstillinger i forbindelse med udrulningen.

"Sådan er det jo når man idriftsætter store it-løsninger. Så der sker nok noget," siger han.

Inden Skat går endeligt i gang med udrulningen er der dog en missionplan som ifølge Kristian Vengsgaard svarer til dem fra NASAs Apollo-opsendelser, som skal være krydset af med en masse positive svar. 

"Der er en meget detaljeret plan som vi følger dagligt," siger han. 

Lykkes det hele for Skat bliver det den sjette juni muligt for bilforhandlerne at tage den længe ventede online løsning i brug.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere