Artikel top billede

Antivirus-software har ingen chance mod stats-malware

F-Secure erkender at man burde have opdaget Flame-trojaneren allerede for to år siden.

De traditionelle antivirus-leverandører har svært ved at opdage og blokere kompleks malware som Stuxnet, Duqu og Flame. Det erkender Mikko Hypponen fra det finske antivirus-firma F-Secure i en kronik, der bliver bragt i Wired.

Efter opdagelsen af den såkaldte super-virus Flame i de seneste dage har F-Secure kigget i sine systemer og fundet ud af, at man har ligget inde med eksemplarer af malwaren lige siden 2010. Den blev meldt gennem automatiske rapporterings-mekanismer, men den blev ikke markeret som noget, der skulle undersøges nærmere.

Hos andre antivirus-firmaer har man også konstateret, at Flame faktisk har været kendt i mindst to år - men man troede altså, at programmet var harmløst.

Det betyder, at Flame har været i stand til at bevæge sig under antivirus-firmaernes radar i lang tid, og det er en stor fiasko for hele antivirus-branchen, mener Hypponen.

Det er ikke første gang. Stuxnet blev først opdaget efter et år, og kun fordi et hviderussisk antivirus-firma blev bedt om at undersøge inficerede computere i Iran. Efterfølgeren Duqu kunne også sprede sig uden at blive opdateret i mere end et år.

"Stuxnet, Duqu og Flame er selvfølgelig ikke almindelig malware. Alle tre er sandsynligvis udviklet af en vestlig efterretnings-tjeneste som en del af hemmelige operationer der ikke skulle opdages. Det faktum at malwaren undgik detektering viser at angriberne har gjort det rigtigt," skriver Hypponen.

De har blandt andet brugt digitalt signerede komponenter, som får programmerne til at se troværdige ud. Microsoft fortæller i en blog, at Flame er signeret med falske Microsoft-certifikater. Det kan være en af forklaringerne på, at det har taget så længe at opdage malwaren.

"Sandheden er, at forbruger-rettede antivirus-produkter ikke kan beskytte mod målrettet malware der er udviklet af store nationalstater med et svulmende budget," konstaterer Hypponen.

Han henviser til, at angriberne har masser af tid til at perfektionere deres angreb og teste dem mod alle antivirus-programmer for at være sikker på, at de ikke bliver opdaget.

"Det er ikke en fair kamp mellem angribere og forsvarere når angriberne har adgang til alle vores våben," siger Hypponen.

For at beskytte mod denne form for angreb kræves en mere kompleks beskyttelse i flere lag, der omfatter aktiv overvågning af trafikken ind og ud af netværket. Et simpelt antivirus-program er ikke nok.

"Flame viser at antivirus-industrien har fejlet. Vi skulle have gjort det bedre. Men det gjorde vi ikke. Vi blev udmanøvreret i vores eget spil," slutter Hypponen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere