Artikel top billede

IT-Universitetet vil gerne benytte Microsofts Office 365 i skyen. Men først når Datarådet har vurderet sagen, ved it-chefen, hvad der helt præcist skal til, for at det kan lade sig gøre.

Dansk it-chef: Vi er stadig ikke i mål med Office 365

It-chef Henrik Ejby Bidstrup vil gerne benytte Microsofts Office 365, og Datatilsynets netop offentliggjorte udtalelse er et skridt på vejen - men der er stadig et stykke til målet.

Læs også:

Det betyder Datatilsynets Office 365-dom for dig

Her er Datatilsynets dom over Microsofts Office 3658

It-chef Henrik Ejby Bidstrup fra IT-Universitetet i København er en blandt mange danske it-chefer, der i disse år overvejer mulighederne med cloud-løsningen, men samtidig søger svar på, hvordan denne it-leverancemodel passer sammen med den danske data-lovgivning.

Henrik Ejby Bidstrup har dog haft en ekstraordinær interesse i at modtage Datatilsynets netop offentliggjorte udtalelse om Office 365.

Det var nemlig IT-Universitetets ønske om at anvende Office 365 til de flere end 2.000 studerende og ansatte, der var den direkte årsag til, at Datatilsynet gav sig til at granske, hvordan Microsoft-løsningen spiller sammen med data-lovgiveningen for opbevaring af persondata.  

"Vi har været i tæt dialog med Datatilsynet og det tidligere IT- og Telestyrelsen og Microsoft med henblik på at implementere Office 365-løsningen som vel nok den første offentlige institution herhjemme."

"Jeg ser jo en cost-effektivisering i det, og jeg ser også, at det giver noget ny funktionalitet. Og så stod vi foran at skulle forny vores systemer, så noget skulle gøres uanset hvad," forklarer Henrik Ejby Bidstrup til Computerworld.

Sagen ikke afklaret endnu

Problematikkerne omkring it-sikkerhed og kontrol-mekanismer i skyen er dog endnu ikke helt klarlagt, og det er derfor, at Datatilsynet har været inde og vurdere på Office 365.

"Der er stor usikkerhed for alle interessenter i industrien om, hvad der er op og ned på det her. Vi har så været first movers og er derfor også løbet ind i problematikkerne," lyder det fra IT-Universitetes it-chef.

Datatilsynets udtalelse giver ikke nogen sort-hvid konklusion, og selvom en cloud-jurist har vurderet, at det er en form for blåstempling af Office 365, er Henrik Ejby Bidstrup stadig afventende.

"Mange af de ting, de nævner, er ting vi allerede har adresseret i form af det dokumentations-arbejde, vi har været igennem."

"Vi har været i gang i over et år, men så længe, at der ikke er en afklaret situation, kan vi jo ikke gøre noget. Det er derfor, vi har arbejdet på at nå derhen, hvor det er klart, hvilke krav der skal være opfyldt - og så at få dem opfyldt."

Næste skridt er, at IT-Universitets konkrete sag vil blive taget op i Datarådet, der træffer afgørelse i sager af principiel karakter.

"Så får vi en afklaring på, hvad der skal til, og hvad vi eventuelt mangler at få på plads."

Cloud er ikke en helt ny verden

IT-Universitetet er udnævnt som et slags cloud-eksperimentarium af den tidligere regering, hvorfor det ligger lige for at afsøge mulighederne med en løsning som Office 365.

Henrik Ejby Bidstrup ser dog ikke cloud computing som en fuldstændig ny verden, selvom der vil være tale om et betydeligt skift fra IT-Universitetets nuværende, lokale it-miljø.

"Det er nye vande, man træder med en cloud løsning, men så meget nyt er der trods alt heller ikke i det; Det er en hostet løsning, så det handler meget om leverandørstyring og så den grænseflade, der altid vil være mellem en hostet løsning og den interne organisation," siger Henrik Ejby Bidstrup.

Læs også:

Det betyder Datatilsynets Office 365-dom for dig

Her er Datatilsynets dom over Microsofts Office 3658




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere