Artikel top billede

Megaupload-brugere får lovligt indhold tilbage

Sports-journalist får Hollywood-advokater til at bøje sig.

Selvom Megaupload ifølge kradsbørstige anklager fra FBI var en ren forbryder-rede proppet med piratkopierede film og musik, så var der også en mængde indhold på sitet, der hverken krænkede copyright eller andre regler. Alligevel blev alle filer rub og stub beslaglagt og tilbageholdt, da FBI i januar åbnede en af nyere tids største opgør mellem rettighedshavere og filedere, og i en stort anlagt kriminalsag fik Megauploads stifter Kim Dotcom anholdt i New Zealand. Samtidigt fik myndighederne firmaets økonomiske aktiver indefrosset og et af verdens største fildelingssites blev lukket og slukket.

Forsvarerne i retssagen, der kører i USA, har med blandet held forsøgt at redde de mange gigabyte data, men indtil nu har modparten - anklageren og advokater fra MPAA - Motion Picture Association of America - modsat sig, at brugerne fik deres beslaglagte materiale tilbage igen.

Nu har MPPA meddelt, at man alligevel vil gå med til, at brugerne får deres indhold udleveret - så længe der er tale om indhold, der ikke krænker filmselskabernes copyright.

Blandt de Megaupload-brugere, der er kommet i klemme i sagen, er den amerikansk sportsjournalist Kyle Goodwin, der brugte Megaupload som cloud-storage for sine foto-samlinger og andre arbejdsdokumenter.

Lovligt indhold kan underminerer kriminalsagen

Han klagede i april over, at hans borgerrettigheder var blevet krænket ved beslaglæggelsen af hans private dokumenter. Hans sag blev ført af interesseorganisationen EFF, der støtter Megaupload i sagen mod myndigheder og rettighedshavere. (Se Kyle Goodwins klage her).

Ifølge Torrentfreak er der blandt Megauploadbrugerene tusindevis af amerikanske soldater, der har delt private ikke ophavsretsbeskyttede filer på sitet - materiale, som de nu omsider kan få adgang til igen.

Torrentfreak gør dog opmærksom på, at det rent praktisk bliver uhyre vanskeligt for retten at oprette mekanismer, hvormed man kan skille indhold, der omfattet af ophavsret fra indhold, der ikke er. Derfor kan MPAAs imødegåelse af brugerne i første omgang virke som en tom gestus.

Men måske kan udleveringen af lovligt indhold sætte yderligere skub i den igangværende underminering af FBI's materiale.

Som ComON skrev for nylig, bygger FBI sin sag på, at Megaupload er et rendyrket kriminelt foretagende på linje med narko-karteller. Megauploads forsvar mener omvendt, at sagen bør falde, fordi sitet ikke har begået noget kriminelt, men højest medvirket til at nogle brugere foretog copyright-krænkelser, hvilket kun kan medføre en civil retssag, ikke en kriminalsag.

Har du mistet materiale i Megaupload-sagen? Så vil ComON vil gerne høre fra dig. Skriv til redaktion@comon.dk.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere