Artikel top billede

Her ligger der enorm it-formue og venter på dig

Der ligger en gigantisk formue og venter på at blive samlet op i særligt data-område.

Læs også:
Sådan tjener du millioner på offentlige data

Sådan kan Danmark tjene milliarder på ubrugte data

1.000.000.000.000 kroner.

Eller slet og ret: En billion kroner.

Så stort er omsætningspotentialet i EU's offentlige data, der kan benyttes til at bygge velfungerende og ikke mindst velsælgende applikationer.

Det vurderer EU-Kommissionen oven på, at Danmark under sit EU-formandsskab med Erhvervs- og Vækstminister Ole Sohn (SF) i spidsen har presset på for at gøre offentlige data tilgængelige, ligesom det har været tilfældet med den foregående regering.

Offentlige data har så store værdier, fordi de kan bruges til at udvikle applikationer med. Det kan du læse mere om her

Arbejder på at løse knuder

Ole Sohn fortæller til Computerworld, at EU-tallet er bygget på Kommissionens konsekvensberegninger i forbindelse med udarbejdelsen af det såkaldte PSI-direktiv.

Kommissionens konsekvensberegninger betyder altså, at de astronomiske beløb kun kommer ud at arbejde for den hårdt trængte europæiske økonomi, hvis det fulde potentiale bliver udnyttet.

I Danmark ligger potentialet på omkring 600 millioner, forklarer Ole Sohn.

"Offentlige data er en vækststang, og jeg synes, at sidste uges møde med at få løst knuderne i Telekommunikationsrådet med arbejdet om offentlige data gik rigtig godt. Men det kan godt være svært at få vedtaget et EU-direktiv med 27 lande," erkender erhvervs- og vækstministeren om det forestående arbejde med at færdiggøre direktivet.

Det forventes, at det nye PSI-direktiv bliver endelig færdigbehandlet inden for de næste seks måneder, når Cypern har overtaget EU-formandsskabet fra Danmark.

Derefter kan der med Ole Sohns ord godt gå "en rum tid", før direktivet bliver indfaset i den danske lovgivning.

PSI-direktivet har som formål at skabe større åbning af offentlige data i hele Europa, og det stammer helt tilbage fra november 2003 og implementeret i Danmark i maj 2009.

Flere lande kræver penge

Ole Sohn forklarer, at i forbindelse med forhandlingerne om at få det endelige PSI-direktiv kørt på plads, så kæmper de europæiske politikere stadig på en række områder.

Først og fremmest drejer kampen sig om, hvorvidt offentlige data skal være gratis.

"Realiteten er jo bare, at der er forskellige opfattelser i de enkelte lande alt afhængig af landenes økonomi," siger Ole Sohn og svarer samtidig på, hvorfor Danmark tager sig godt betalt for eksempelvis data fra virksomhedsregistreret, CVR.

"Vi skal herhjemme også have fastlagt forretningsmodellerne for de enkelte myndigheder, og her er øvelsen hele tiden at få økonomien til at hænge sammen på den ene side, mens vi på den anden side skal indfri det reelle vækstpotentiale," forklarer Ole Sohn.

En anden væsentlig arbejdsopgave er ifølge ministeren, at offentlige datasæt skal ensartes, så de kan bruges på tværs af både myndigheder og i forhold til udviklernes ønsker.

Læs også: 
Sådan tjener du millioner på offentlige data

Sådan kan Danmark tjene milliarder på ubrugte data




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere