Artikel top billede

Opråb til it-afdelingen: Slip kontrollen med BI

It-afdelingerne har svært ved at følge med de konstant skiftende behov for business intelligence. Her kommer et godt råd.

Læs også:

Sådan bliver fremtiden for BI-løsningerne

Her er de store trends og spillere på BI-markedet

It-afdelingerne har mere end svært ved at følge med, når det kommer til behovet for konstante ændringer og tilpasninger i business intelligence-løsningerne.

Konsekvensen er en ophobning af BI-forespørgsler.

"BI-kravene ændrer sig hurtigere, end en it-centreret support-model kan følge med. Selv med BI-applikationer, der kører efter bogen, kæmper virksomheder stadig med hurtigt at dreje BI-applikationerne i forhold til konstant ændrede forretnings-krav," skriver Forrester-analytiker Boris Evelson i et blogindlæg.

Han peger på, at selv med en implementerings-tid på blot få uger, kan den omkringliggende verden være drastisk forandret på grund af fusioner og opkøb, helt nye trusler fra konkurrenterne og nye ledelses-strukturer eller andet.

Giv brugerne kontrollen

Forrester mener derfor, at it-afdelingen derfor skal overlade langt mere af den daglige tilpasning til BI-brugerne selv.

Analysefirmaet understreger, at rådet ikke handler om, at man skal overlade komplekse, missions-kritiske BI-applikationer til ikke-it-professionelle.

"Men ... med den rette klassificering af BI-porteføljen, mener vi ikke, at mere end 20 procent af alle BI-applikationer bør høre under denne kategori med særlige restriktioner."

"I et ideelt BI-miljø, bør 80 procent af alle BI-behov blive løst af forretnings-brugerne selv," lyder det fra Forrester-analytiker Boris Evelson.

Kan være forældet på lancerings-dagen

En af Forresters pointer er, at mens it-løsninger inden for ERP, CRM og HR har en forholdsvis lang levetid, så kan en BI-applikation være forældet samme dag, den bliver udrullet i organisationen.

Det betyder også, at vandfaldsmetoden ikke er specielt velegnet til BI-udvikling.

Mens et typisk spørgsmål fra it-afdelingen er, hvad det er for et behov, en BI-applikation skal adressere, så peger Boris Evelson på, at svaret fra brugerne ofte er ganske kompleks: 

"Den skal adressere alting, fordi jeg ikke aner, hvilken slags rapporter og analyser, jeg skal producere i morgen, er desværre et typisk svar."

Mens forretningsfolkene på den ene side star med en række nye krav, står it-afdelingen således på den anden side med et ønske om at bevare overblikket over hvilke løsninger, der anvendes, og med opgaven om at sikre et velfungerende it-setup.

Forrester mener dog ikke, at der er nogen vej uden om, at man som it-ansvarlig i stigende grad må lade brugerne skræddersy deres egne BI-løsninger - hvilket da også er noget af det, BI-leverandørerne har et markant fokus på i disse år. 

Udfordringen er nemlig, at fremgangsmåden med at overlade mere kontrol til brugerne forudsætter, at BI-værktøjerne rent faktisk er så brugervenlige, at brugerne selv kan betjene sig, når det kommer til nye data-forespørgsler, analyser og dashboards.

Læs også:

Sådan bliver fremtiden for BI-løsningerne

Her er de store trends og spillere på BI-markedet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere