Artikel top billede

Tjen penge på dine kedelige informationer

Svensk startup laver smart drejning af crowdsourcing-konceptet - og får selv millioner fra nye investorer.

Den svenske internet-tjeneste Mancx vil gøre det til en god forretning for brugerne at købe og sælge viden til hinanden.

Ligger man inde med den ønskede information, kan man sælge den til spørgeren via Mancx for en måske ganske høj pris.

Svenskerne har sat et loft på 15.000 euro som højeste pris, man kan tilbyde for informationer på sitet. Den normale handelspris er dog noget lavere. I øjeblikket er gennemsnitsprisen på 150 dollars, oplyser sitet til GigaOm.

Salget foregår lidt som på en auktion, hvor køberen først fastsætter, hvor meget han er villig til at betale for bestemte informationer. Mulige sælgere kan så byde sig til, og køberen kan vælge den, han synes lyder mest overbevisende.

Inden handlen fuldbyrdes, kan parterne chatte nærmere om "varernes" art og kvalitet. Betalingen falder, når køberen downloader sælgerens informationer.

Sælgerens akkumulerede indtægter vises på hans profil - som tegn på, at vedkommende åbenbart er en troværdig kilde, der ofte har gode informationer. Er køberen ikke tilfreds med informationerne, kan han nemlig kræve at få pengene igen.

Markeds-informationer svære at google sig til

Det er typisk forretnings-oplysninger, der handles på sitet, hvor man kan finde spørgsmål om markedsforhold og specifikke detaljer på områder, hvor det kan være svært at google sig til noget fornuftigt.

Eksempelvis vil en spørger vide, hvilke PR-bureauer er de største/vigtigste i Danmark, Finland, Norge og Sverige. Har man disse oplysninger, kan man sælge dem for 40 dollars.

En anden spørger tilbyder 100 dollars for den, der kan give ham kontaktpersoner med it-indkøbsansvar i den norske tekstil-virksomhed Varren Gruppen.

Nok en spørger efterlyser en liste over svenske virksomheder med datterselskaber i Bulgarien  - inklusive lokale kontaktpersoner. Betalingen lyder på 73 dollars.

Mancx tager sig godt betalt for rollen som mellemmand: 15 dollars i fee for hver handel.

Det koncept er så lovende, at der burde kunne komme en fed forretning ud af det, mener man i venture-kredse.  Her har Mancx netop hentet 1,65 millioner dollars  - knap ti millioner kroner - i en kapitaliseringsrunde.

Investorerne er svenske Almi Invest og Chalmers Innovation Seed Fund.

De får dog kun pengene igen, hvis en større skare af internetbrugere begynder at anvende den nye betalingstjeneste for viden.

Og helt enkelt er det ikke at sælge informationer: Hvis noget går galt i handlen, men køberen allerede har modtaget de indkøbte informationer, kan man ikke hive informationerne ud af hans hjerne igen.

Men ikke desto mindre er der et stort behov for netop de seriøse, vidende svar, som man ville kunne forvente at få på tjeneste, hvor leverandørerne er vurderede og velbetalte personer med reel indsigt, mener Mancx.

Kedelige informationer 
I en nylig blog forklarer medstifter Mattias Guilotte, hvorfor internettets enorme udbud af gratis information ikke er godt nok:

"Gennem Google og mange forskellige debatfora kan man finde meget interessant ionformation. Men den tid, folk er villige til at bruge på at stille information til rådighed, er styret af de samme sociale konventioner som man ser i offline-verdenen.... Derfor kan emner som hobbyer, aktuelle begivenheder, sport, og berømtheder tiltrække tusinder af bidragydere, og der er næsten ingen grænser for, hvor meget de kan skrive.

Spørgsmål om ikke-sociale emner - dem, du kunne kalde kedelige - tiltrækker langt færre svar. Men helt ærligt, så er det meste af den information, du har brug for på jobbet, ikke særligt "underholdende". Det er måske lister med salgs-leads, markedsdatata, konkurrentpriser, organisationsdiagrammer og kontaktoplysninger på personer etc. Er der nogen der står og hopper af begejstring? Nej vel?" lyder det retoriske spørgsmål.

Hele hans indlæg om crowdsourcing og salg af informationer kan læses her

Det svenske startup, der vil formidle kontant betaling for seriøse svar på kedelige, men forretnings-relevante spørgsmål, planlægger at benytte den seneste kapitalindsprøjtning til at åbne kontorer i San Fransisco og i Indien og Kina.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere