Artikel top billede

Sådan vil Danmark stoppe piratkopiering

Brevmodellen er lagt i graven. I stedet skal nyt forum skaffe flere lovlige tilbud på nettet.

Med et bredt politisk flertal bag sig har kulturminister Uffe Elbæk (R) afvist at indføre den brevmodel, som Rettighedsalliancen igennem flere år har kæmpet for at få indført i Danmark.

I stedet skal piratkopiering begrænses ved at fremme lovlige tjenester, der kan virke som alternativer til Pirate Bay.

Det fremgår af det såkaldte piratudspil, som kulturministeren netop har offentliggjort.

Udspillet består af syv initiativer, der hver især skal styrke de lovlige tilbud til danskerne.

Om brevmodellen, som en arbejdsgruppe under Kulturministeriet har arbejdet på i årevis, hedder det kort:

"Kulturministeren har besluttet ikke at indføre en brevmodel i Danmark på nuværende tidspunkt. Kulturministeren vil i stedet afvente effekten af de øvrige initiativer i indsatsen mod piratkopiering på internettet."

Ingen støtter brevmodellen

Faktisk er der ingen tilslutning til en brevmodel overhovedet blandt partierne på Christiansborg, erfarer ComON.

Politikerne vil nemlig først se rettighedshaverne tilbyde et ordentligt udbud af lovlige tjenester med film og musik på nettet, før der eventuelt sættes hårdere ind mod net-pirater.

I stedet for brevmodellens advarsels-breve, som piratkopirende danskere skulle modtage, når det blev opdaget, at de havde downloadet ulovligt, vil Kulturministeren sætte gang i en informationskampagne med fokus på, hvor gode de lovlige tjenester er.

Staten vil desuden forsøge at fremme nye lovlige tjenester gennem et såkaldt innovationsforum. Her skal en "uformel dialog" mellem de relevante spillere sætte fingeren på problemer og barrierer, og parterne skal udveksle erfaringer om, hvad der virker bedst.

Usædvanlig fælles melding

Kulturministerens skrotning af brevmodellen til fordel for mere fokus på lovlige tjenester får mange roser med på vejen fra stort set alle andre end Rettighedsalliancen.

I en usædvanlig fælles melding skriver en række organisationer, at de bakker op om linjen:

"Lovlige tjenester som TDC Play, Wimp, Spotify m.fl. har gjort og vil gøre meget for at få danskerne væk fra piratkopieringen af musik og over på de lovlige tjenester - til gavn for forbrugere og kunstnere. Inden længe vil man kunne se den samme effekt på filmmarkedet og tv-markedet, hvor der til stadighed udbydes flere tilbud på nettet. Med andre ord er den bedste indsats mod ulovlig download at fremme de nye digitale tjenesters udbredelse. De nye lovlige forretningsmodeller fjerner en stor del af grundlaget for ulovlig download. I takt med, at disse modeller øger deres udbredelse i Danmark, må det forventes, at omfanget af ulovlig download falder," hedder det i en fælles pressemeddelelse fra Forbrugerrådet, Telekommunikationsindustrien, DI/Itek, It-Branchen, Prosa og IDA.

Brevmodel virkningsløs

Også Michael Aastrup, der er kulturordfører for Venstre, er glad for brevmodellens død:

"Ophavsretten skal sikres med de rette midler. Et brev i postkassen vil aldrig blive til mere end et slag i luften, og de kriminelle vil ikke have andet til overs end et træk på smilebåndet, da de nemt vil kunne omgå systemet med krypteringssoftware," siger han.

Venstre mener, at Danmark burde kopiere svenskerne og indføre en særlig politi-enhed, der kan tage sig af ophavsretskrænkelser, men det forslag er altså indtil videre ikke blevet til noget.

Heller ikke hos Enhedslisten begræder man brevmodellens endeligt.

Kulturordfører Stine Brix pakker i stedet sine roser til det nye piratudspil ind på denne måde:

"Det er en stor sejr for alle, som ønsker mindre overvågning og et frit internet, at brevmodellen nu er taget af bordet. Jeg håber, det er et udtryk for, at Kulturministeriet nu er landet i nutiden og har erkendt, at internettet er kommet for at blive".

Læs hele Kulturministerens piratudspil her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere