Artikel top billede

Nu kommer Atom-servere fra HP

HP var de første, som satsede stort på servere med ARM-chips. Nu vil HP også bruge Intels Atom-cpu i sine servere.

HP har indledt den næste fase i sit Project Moonshot, hvor målet er at reducere strømforbruget i verdens datacentre med 90 procent. I november sidste år startede den første fase, hvor HP præsenterede sine første servere med ARM-chips. Nu starter så den næste fase, og denne gang er det Intels Atom-processorer med kodenavnet Centerton, der skal bruges i server-modulerne.

Ligesom ARM-chippen er Atom også udviklet til mobile enheder med meget lavt strømforbrug. HP vil altså bruge de samme processorer til servere, som også findes i mobiltelefoner og andre små mobile enheder. De er optimeret til lavt batteriforbrug - og egner sig dermed også til servere, hvor strømforbruget også spiller en meget væsentlig rolle.

De første smartphones med Atom er netop kommet på markedet i Europa. Denne processor er Intels forsøg på at angribe ARM. En kamp, som altså også udspiller sig i serverrummet.

Der er dog tale om en særlig udgave af Atom, der er udviklet specielt til servere. Den indeholder to kerner og understøtter 64 bit, Intels hardware-virtualisering og ECC-hukommelse. Processorens strømforbrug (TDP) skulle ligge på 6 watt.

HP vil bruge Atom i en ny processor-neutral server-infrastruktur kaldet Gemini, som består af mange små servere. De enkelte servere deles om fælles komponenter som storage, netværks-interface, strømforsyning og køling. Det skulle betyde, at flere tusinde servere kan anbringes i et rack. I Redstone-platformen, der blev præsenteret sidste november, er der plads til 2.800 servere i et rack.

Ifølge HP er Gemini med Atom-processorer egnet til webservere, hosting og offline-analyse. Man kan så blande Atom-modulerne med chips fra andre producenter. HP er klar med de første test-systemer inden længe og salget skulle starte inden årets udgang.

Kampen om server-rummet

Der er meget på spil for Intel. I de gigantiske datacentre som Google, Apple, Amazon og andre internet-giganter har konstrueret spiller energiforbruget også en afgørende rolle - her er det typisk ikke prisen for hardwaren, der afgør om datacenteret er profitabelt, men derimod det totale strømforbrug. Og det kan sænkes betydeligt med ARM-processorer.

Intel leverer stadig 90 procent af alle processorer til servere - et marked, der har en værdi på mere end 60 mia kr. om året - men ARM satser på at få en bid af dette marked.

HP var de første, der kom med et kommercielt server-produkt baseret på ARM.

Foruden energiforbruget bliver pladsbehovet også mindre. Et ARM-baseret system til 1,2 mio. dollar med et halvt storage-rack, 41 kabler og 9,9 kilowatt strømforbrug kan levere den samme ydelse som et Intel-baseret server-system til 3,3 mio. dollar med 400 servere, 10 storage racks og 1.600 kabler samt et strømforbrug på 91 kilowatt, lovede HP dengang.

Men Atom-processoren skal bringe Intel på samme niveau som ARM. En kamp, som altså både udspilles i de mindste enheder - dem, vi har i lommen - og i de store talknusere, som holder skyen i luften og serverer data til de mobile smartphones og tablets.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere