Artikel top billede

Nu flytter elektronik-produktion tilbage til USA

Google har overraskende valgt at fremstille sit nye mediecenter Nexus Q i USA og dermed vende ryggen til Kina. Det kan være en ny trend.

Det er ikke de tekniske specifikationer eller det usædvanlige design, der har skaffet det nye mediecenter Nexus Q fra Google mest omtale. Det er et lille skilt på bunden: "Designed and Manufactured in USA".

I en tid, da al vores elektronik kommer fra Fjernøsten, hvor produktionen flytter rundt til de steder, hvor lønnen er lavest, har Google valgt at gå imod trenden og placere sin hardware-produktion i hjemlandet.

Eller måske ligger Google netop helt i tidens trend. Ifølge New York Times er der nemlig flere store virksomheder, der har valgt at flytte deres produktion tilbage til USA. Det gælder blandt andet General Electric og Caterpillar.

En del af forklaringen ligger i de stigende lønninger og transport-omkostninger i Kina, hvor selv Apple/Foxconn nu er begyndt at flytte sin produktion væk fra kysten og længere ind i landet for at finde billigere arbejdskraft.

Desuden er der problemer med tyveri af intellektuel ejendom i Kina og mistanke om statsspionage - den kinesiske netværksgigant Huawei er blevet udelukket fra statskontrakter i USA og Australien.

I maj hævdede to forskere, at Kina havde indbygget en hemmelig bagdør i en chip, som blandt andet bruges til militært udstyr. Kina mistænkes for at stå bag mange af de sidste års hacker-angreb - som et indbrud hos Lockheed Martin i USA sidste år - selv om det ikke kan bevises.

Men det er næppe Kina-frygten, der har fået Google til at vælge en fabrik blot 15 minutter fra selskabets hovedkvarter, det berømte Googleplex, i Silicon Valley. Det har også den klare fordel, at udviklerne hurtigt kan smutte ned på fabrikken og tjekke produktionen, mens en tur til Kina kræver en længere flyrejse.

New York Times har fået lov til at besøge fabrikken, men må ikke fortælle hvor den præcis ligger eller vise billeder af bygningen.

Google har tidligere lanceret Nexus-smartphones og tablets, men de bliver fremstillet af forskellige hardware-partnere som Samsung og Asus. Denne gang vil Google selv håndtere produktionen og det sker altså i hjertet af Silicon Valley.

Stort set alle komponenterne i Nexus Q kommer også fra USA og det er nok forklaringen på, at prisen har sneget sig op på 300 dollar.

Det er tre gange mere end Apple TV-boksen, men den indeholder så til gengæld heller ikke en forstærker og har ikke samme frække design og tunge vægt som den kugleformede Nexus Q.

Google vil ikke fortælle, hvor mange der er ansat på fabrikken, men avisen anslår, at flere hundrede arbejdere er beskæftiget i produktionen. Det er den slags fabrikker, som var meget almindelige i Silicon Valley for 20 år siden - og måske bliver det igen.

En rapport fra Boston Consulting Group anslår, at en tredjedel af de helt store amerikanske virksomheder overvejer at flytte produktionen tilbage til USA. Det kan skabe to-tre millioner nye jobs.

Men det er også muligt, at en stor del af produktionen bliver automatiseret med robotter. I fremtidens mennesketomme fabrikker er der kun brug for ganske få mennesker til at overvåge robotterne, og så betyder det ikke så meget, om fabrikken ligger i Kina, Europa eller USA.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere