Artikel top billede

Smart trick: Sådan lokker kommune de gamle online

I Odense har kommunen slået danmarksrekorden i at få ældre medborgere på nettet med helt simple tricks. Læs her, hvordan kommunen gør.

Læs også:
Du bliver snart presset til at e-maile med kommunen

Så meget selvbetjening vil det offentlige tvinge dig til

Landets andenstørste kommune, Århus, har længe ligget lunt i førersædet, når det kommer til at få ældre medborgere til selvbetjeningstasterne.
Men nu rykker landets tredjestørste kommune, Odense, som siden februar har formået at få gennemførselsprocenten til ansøgning om folkepension fra 23 procent til op på 90 procent.

Det skriver kommunen i en pressemeddelelse, hvor Odense Kommune angiver flere forskellige årsager til, at den har succes på online-ældreområdet.

"Kommunen har ladet sig inspirere af de kommuner, der allerede er langt fremme på området. Derudover har sagsbehandlerne lyttet systematisk til borgernes kritik og ideer til forbedringer, og rettet til de steder, hvor det giver mening," lyder det fra leder af Pensionsafsnittet i Odense, Lotte Lyø, i kommunens pressemeddelelse.

Gør som i Århus

Odense har blandt andet kigget Århus Kommune godt i kortene og begyndt systematisk at udsende et brev til sine ældre borgere, der står foran at skulle søge folkepension for første gang i deres liv.

I brevet - uden nogen papirblanketter til ansøgning - følger en anvisning til selvbetjeningsløsningen på Odsense.dk.

Dertil kommer, at kommunen har prioriteret at uddanne sine sagsbehandlere i KMD's borgervejledningsguide for at yde en optimal medbetjeningsløsning til borgere, der trænger til en hjælpende hånd. 

Samtidig kan sagsbehandlerne endvidere kan logge ind på KMD's Servicelogon, så de kan se borgeren over skulderen undervejs.

Bruger borgerne

En anden større ændring er, at kommunen har sat brugernes erfaringer i system, så hver gang en borger kommer med forslag til forbedringer, bliver det noteret, bragt videre og ofte inkorporeret i hjemmesiden.

"Dette har medført en justering af brev og vejledning, en omskrivning af hjælpetekster på hjemmesiden samt en minimering af antallet af klik ind til selvbetjeningsløsningen "Pensionsguiden"," forklarer Odense Kommune i sin pressemeddelelse.

Leder af Pensionsafsnittet i Odense, Lotte Lyø, fortæller, at selvbetjeningsløsninger trods successen dog stadig kan forbedres.

Det kunne blandt andet ske ved at optimere navigationen på sitet og eksempelvis lade systemet tjekke borgernes rejseaktiviteter, som indflydelse på udbetalingen af folkepensionen.

Læs også:
Du bliver snart presset til at e-maile med kommunen

Så meget selvbetjening vil det offentlige tvinge dig til




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere