Artikel top billede

Krævede 1,5 million kroner for domæne - mistede det

Klagenævnet kræver 15 år gammelt domæne overdraget.

Er Energi.dk 1,5 millioner kroner værd? 

Det mente den nuværende registrant, der nægtede at afstå domænet for alt under halvanden million kroner. Nu har Klagenævnet for Domænenavne besluttet, at registranten skal aflevere det. Og den nuværende registrant får ikke fem flade øre for det.

Den bortdømte registrant har ellers haft kontrol med domænet siden 1997 - i 15 år.

Klagenævnet mener ikke, at han længere er den retmæssige indehaver, der har mest gavn af domænet. Desuden er det på kant med domæneloven at opretholde et domæne udelukkende for at sælge det.

Et længe eftertragtet domæne

Registranten af Energi.dk registrerede det i 1997. Siden dengang har han drevet flere virksomheder med firmanavne, der knytter sig til domænet: "Alternativ Energi" og "Djurs Energicenter". Men det seneste blev solgt i 2008.

Personen, der nu har fået overdraget domænet, stiftede allerede i helt tilbage i 2000 firmaet "Energi.dk" - dog uden at have kontrol med domænet af sammen navn.
Indehaveren vidste altså godt, at domænet var optaget. Men han skrev sig på venteliste og håbede, at domænet en dag blev frit. Det gjorde det ikke, og i stedet forsøgte han tidligere i år at forhandle sig til domænet for 1.000 kroner.

Men det købstilbud blev afvist. En pris på under 1.500.000 kroner var uinteressant, fik han at vide.

"Jeg har bestemt ingen intentioner om at overdrage domænenavnet www.energi.dk til klager, da det er min ejendom, det er aktivt og har været det i over 15 år. Jeg kan ikke gøre for, at en anden kalder sit firma for energi.dk og så bare regner med at man får www.energi.dk, som han selvfølgelig har vidst var optaget, da han startede sit firma i 2000," skriver han til klagenævnet.

Men det var klagenævnet ikke enig i.

Lovstridigt med økonomisk gevinst for øje

Klagenævnet for Domænenavne har i sin seneste række af afgørelser frataget den oprindelige registrant retten til domænet.

Klagenævnet mener, at registreringen i et større eller mindre omfang har været opretholdt med håb om økonomisk vinding ved salg. Og det er ikke længere lovligt ifølge den danske domænelov (§ 12 Stk. 2).

Men klagenævnet er godt klar over, at den oprindelige registrant ikke registrerede det i tidernes morgen for at sælge det videre med fortjeneste.

Men fordi det ligger klart, at personen har solgt det firma, som domænet var relevant i forhold til, og fordi han på hjemmesiden skrev, at domænet kunne købes, så finder klagenævnet alligevel, at det er en overtrædelse af domæneloven.

"På baggrund af de foreliggende oplysninger finder klagenævnet, at indklagedes reelle formål med at opretholde registreringen af domænenavnet "energi.dk" er at opnå en økonomisk gevinst gennem videresalg af domænenavnet."

Energi.dk skal i fremtiden bruges til den nye registrants firma, der arbejder med at synliggøre sine kundernes energiforbrug og ressourceforbrug via internettet.

Læs hele afgørelsen hos DK Hostmaster (PDF).




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere