Artikel top billede

Foto: Jens Dige/ROCKPHOTO (Foto: Jens Dige)

Så enormt er det mobile data-boom på Roskilde

En enkelt time på Roskilde Festival genererer langt flere opkald end en hel måned uden for festivalsæsonen. Dataforbruget er mangedoblet. Det kan resultere i nedbrud.

Læs også:

Fremtidens mobilnet rejser sig i Roskildes urinstøv

I Roskilde Festivals warm-up-dage bliver der ifølge TDC foretaget lige så mange opkald på en time, som der bliver foretaget på en vilkårlig dag i februar i hele Roskilde.

Telenor havde i 2011 tre millioner opkald i løbet af festivalens dage, og hos 3 oplever man det samme adfærdsmønster hos kunderne. 

I løbet af festivalens første fire dage er der foretaget over en halv million opkald og sendt flere end en million sms'er via 3's netværk. 

Og det er ikke kun antallet af mobilopkald og sms'er, der får et boost, når der er Roskilde Festival. 

Dataforbrug dobler op

Hvor teleselskaberne forventer en stagnation i antallet af sms'er og mobilopkald, er forbruget af mobildata blevet fordoblet år for år, oplyser Peter Glüsing, der er pressechef i Telenor. 

Den tendens lader til at fortsætte. Telenor forventer således igen i år en fordobling af dataforbruget, der sidste år rundede mere end en terabyte.

"Den datatrafik, vi ser i løbet af Roskilde Festival, svarer til den samlede datatrafik vi ser i en by som Haslev med godt 11.000 tusind indbyggere i løbet af et halvt år," forklarer Rolf Hermansen, som er ansvarlig for Telenors dækningsstrategi.

Han kan bekræfte, at der, som selskabet har forventet, også i år er tale om en fordobling af datatrafikken mens taletrafikken er uændret i forhold til sidste år. 

Også hos teleselskabet 3, der oplevede store problemer i 2011, forventer man en kæmpe stigning i dataforbruget.

Sidste år havde 3 en terabyte data igennem på trods af massive problemer, som selskabet hverken håber eller forventer at se igen i år.

Det fortæller Kim Christensen, der er netværksansvarlig i 3.

Ingen garantier mod nedbrud

Læs også:

Fremtidens mobilnet rejser sig i Roskildes urinstøv

Sidste år havde 3 fordoblet kapaciteten, men det massive dataforbrug kom alligevel bag på selskabet, oplyser Kim Christensen.

I år tager selskabet derfor ingen chancer og har syvdoblet kapaciteten - blandt andet ved hjælp af fem nye mobile antenner, der skal sikre dataforbindelsen hos selskabets kunder.

På den måde udnytter 3 den maksimale kapacitet, og Kim Christensen forventer også, at netværket kommer til at glide langt bedre, end det gjorde sidste år.

"Vi har virkelig gjort alt, hvad der står i vores magt for at det skal fungere derude," siger han.

Han vil dog ikke udstede en garanti.

3 har sat så mange master op, at hvis der bliver sat flere master op, vil der være risiko for interferens mellem masterne.

"Det svarer lidt til, at du har en ølbar med 20 mand ved hanerne, og hvis der så står 60.000 mand og vil have øl, så er det svært at følge med

Så hjælper det ikke at sætte flere folk i baren, hvis der ikke er nok fadølshaner. Så løber folk jo i vejen for hinanden," forklarer Kim Christensen.

Også Telenor er forberedte på datastrømmen fra Roskilde Festival:

"Vi rykker ud med vores største mobile netværksmast, som giver en markant kapacitetsopgradering i mobilnetværket omkring Roskilde.

Desuden opgraderer vi tre af de permanente master, vi har stående i nærheden af Roskilde Festivalen, hvilket yderligere forøger både tale- og datakapaciteten væsentligt," oplyser Telenors pressechef Peter Glüsing, der ligesom Kim Christensen fra 3 ikke vil garantere, at kunder ikke oplever udfald:

"Man kan ikke udstede garantier for, at mobiloplevelsen er perfekt døgnet rundt, når 100.000 mennesker heraf formentlig hovedparten med smartphones er forsamlet på et så lille område," lyder det fra Telenors pressechef.

Læs også:

Fremtidens mobilnet rejser sig i Roskildes urinstøv




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere