Artikel top billede

Helt cool: Sådan tackler forsvaret licenskontrol

Hos Forsvaret frygter man på ingen måde licenskontroller, selv om organisationen for nylig måtte betale seks millioner kroner.

Læs også: Kontrol afslører enormt licensrod hos Statens It

For mange it-chefer springer svedperlerne frem på panden, så snart snakken falder på licens-audits.

Skrækhistorier om kæmpe millionkrav, juridiske slagsmål og tidskrævende, langstrakte forløb verserer nemlig jævnligt.

Men hos Forsvaret Koncernfælles Informatiktjeneste (FKIT) er opfattelsen og holdningen imidlertid en helt anden.

Jens Gall Jørgensen, der er afdelingsleder med ansvar for blandt andet licensstyring, oplyser, at FKIT i alt har haft tre henvendelser om licens audits igennem årene.

Den ene var fra Microsoft i 2011.

"Microsoft fortalte, at de havde behov for at lave en licens-audit hos os, men i stedet for et egentligt audit blev det gennemført som et 'True up advisory'," fortæller Jens Gall Jørgensen.

Han forklarer, at forløbet betød, at KPMG kom med ind over, og det hele egentlig blev udført som en normal licens-audit.

"Det var et positivt forløb, hvor der kom et resultat, som vi havde forventet," siger han.

Regningen i kølvandet på forløbet var seks millioner kroner, men det var altså forventet set i lyset af den udvidede anvendelse af Microsoftsoftware der var sket i løbet af året, forklarer han.

Kun et par ting kom bag på Forsvaret. Blandt andet var en forkert licensnøgle blevet brugt til en server, og så stammede nogle ting fra før den tid, hvor man for alvor satte fokus på licensstyringen.

Licenskontrol af Oracle og Adobe

Lige nu er Oracle i gang med en licens-audit, hvor Forsvaret afventer tilbagemelding om en mulig regning.

"Vi forventer, at det bliver under en halv million kroner," siger Jens Gall Jørgensen

Han understreger, at også dette forløb er foregået stille og roligt uden kontroverser.

Endelig har Adobe bedt om en licens-audit. Den er netop afsluttet, og resultatet var en underlicensiering på knap 14.000 kroner.

FKIT driver en lang række it-systemer, herunder Forsvarets SAP-baserede erp-system DeMars, og supporterer mere end 20.000 pc'er og et tilsvarende antal brugere overalt i Forsvaret i ind- og udland.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere