Artikel top billede

(Foto: Lene Sekjær)

Myndighed: Kunden hænger på bevisbyrden i licenskontrol

IBM, Oracle og Novell udførte licenskontroller hos myndighed, der synes, at der er en "noget ensidig bevisbyrde for kunden".

En og samme myndighed kan have vidt forskellige oplevelser af de såkaldt licens-audits afhængig af hvilke it-firmaer og revisionshuse, der har foretaget dem.

Således fortæller områdeleder Henrik Storgaard Vestring fra it-staben i Region Midtjylland om en række kontroller hos dem.

"Det har været nogle forholdsvis forskellige processer, der generelt har været tunge og med en noget ensidig bevisbyrde hos kunden," lyder det fra ham i en afgørelse om aktindsigt.

Derudover forklarer han, at "licensområdet ofte er kompliceret af svært tilgængelige og meget forskellige licensregler, udskiftning af servere, installation i virtuelle miljøer navneskifte på software".

Udfaldet af kontrollerne har da også været forskelligt. 

Region Midtjylland har således i perioden fra 2009 og frem deltaget i flere licensrevisioner udløst af leverandører som IBM, Oracle og Novell, oplyser områdelederen.

"Vi var desuden igennem en Microsoft-revision i 2008," forklarer Henrik Storgaard Vestring.

Du kan læse mere om hver enkel revision og tilhørende udfald herunder.

IBM's licenskontrol

IBM-revision.

"Denne revision blev gennemført i en proces med flere møder, telefonmøder m.m.

Der var diskussioner, uenigheder, forhandlinger og mange e-mails m.m."

Slutresultat: kr. 7.192.713,-

Kilde: Aktindsigt

Novell's licenskontrol

Novell-revision.

"Denne revision blev gennemført med en meget kontant og kort dialog. Novell sendte et script i en e-mail og bad os køre det.

Det gjorde vi og returnerede det. Mere var der ikke i det."

Slutresultat 2012: ca. 120.000,- (Risskov - psykiatri)
Slutresultat 2011: ca. 36.000,- (Risskov - psykiatri)
Slutresultat: 2011: 297.500 (Region Midt)
Slutresultat 2009: kr. 0,- (Region Midt)

Kilde: Aktindsigt

Oracle's revision

Oracle-revision.

"Det var en noget rodet proces, der af forskellige årsager skulle løbes i gang et par gange. Der var nogen utilfredshed med dette, dialogen stoppede, og megen tid gik tabt.

På et tidspunkt skulle der så anskaffes licenser igen, og så blev audit'en forudsigeligt nok udløst igen. Licensrevisionen startede så igen efter nogen diskussion om processen og specielt tidsplanen.

Der blev kørt scripts og der blev leveret rapporter der viste, at Region Midtjylland skulle betale svarende til omkring 6 mio. kr.

Region Midtjylland var uenig i dette, hvilket resulterede i, at alt blev gennemgået linje for linje, hvorved licenserne kom på plads en for en.

For eksempel havde et sygehus installeret en DB-licens i et virtuelt miljø, hvilket svarede til en licensudgift på ca. 2-3 mio. Det var et system med 1-2 brugere, og licensen kostede omkring 200.000, men den skulle ganges med 12 pga. det virtuelle miljø. Løsningen blev, at systemet blev flyttet til samme løsning på et andet hospital.

Revisionen var kendetegnet ved mange diskussioner, utallige e-mails osv. - alt i alt en meget kompleks og tidskrævende revision og en leverandør og auditør, der virkede ret skuffede over, at det ikke gav mere."

Slutresultat: kr. 531.907,32

Kilde: Aktindsigt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere