Artikel top billede

Halvdelen af verdens spam bremset - botnet optrevlet

Internationalt samarbejde har lukket verdens 3. største botnet.

Et internationalt arbejde har standset Grum. Et botnet der i mange år har været blandt klodens største - ofte i top 3.

Lukningen betyder ifølge efterforskerne, at mængden af spam i verden er blevet halveret. En halvering, der dog næppe er langtidsholdbar. Andre netværk plejer hurtigt at fylde pladsen ud, når andre lukkes ned. Ofte allerede i løbet af nogle dage eller uger.

Det skønnes, at Grum har inficeret 120.000 computere via malware. Zombie-computerne havde kraft til at sende op mod 18 milliarder spammails om dagen. Hvilket svarer til en tredjedel af den samlede daglige spammængde, mener sikkerhedsfirmaet Trustwave.

Lukket i Rusland

Det dræbte botnet har formentlig taget pusten fra andre. Botnettet Lethic, der beskrives som verdens største, er frivilligt blevet meget inaktivt. Formentlig på grund af det globale fokus på botnets. Det er desuden håbet, at lukningen vil have en kølende effekt på andre kriminelle, der ellers har kunne betragte Rusland og Ukraine som frirum, hvor der tidligere ikke er blevet slået så hårdt ned på it-kriminalitet.

Politiet har dog ikke været involveret i denne sag. De kontrollerende servere blev slukket i denne uge i Rusland efter samarbejde mellem FireEye, det russiske Computer Security Incident Response Team og Spamhouse Project.
De mener ikke, at det er muligt at genoplive botnettet, når de kontrollerede servere er stoppet.

Folkene bag Grum har ellers kæmpet for at holde sig oven vande. For to uger siden blev Grum-server lukket i Ruland og dernæst i Panama. Som modsvar blev der lanceret flere i både Rusland og Ukraine.

Grum blev ikke kun brugt til at sende spam. Netværket var også effektiv til at medvirke i DDOS-angreb, som for eksempel 3F oplevede i dag. Læs mere på CSOonline.

Grum har hærget i mindst 10 år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere