Artikel top billede

Foto: iStockphoto (Foto: Foto: iStockphoto (brugeren Spannerdude))

Internet-fup slår alle rekorder - sådan går du fri

Aldrig har der været flere svindel-hjemmesider på nettet, end der er nu, viser en ny rapport. Se, hvordan du kan undgå at blive narret.

Læs også:
Her er hackernes nyeste måder at angribe dig på

Google-statistik afslører tusindvis af trusler på nettet

Sådan vil Skat stoppe svindel-mails til danskerne

Tilsyneladende er det en god forretning. For antallet af fup-hjemmesider er højere end nogensinde.

Det viser en ny rapport, som er udarbejdet af Anti-Phishing Working Group (APWG).

I februar blev der afsløret 56.859 phishing-websteder, og det er næsten én procent højere end august 2009, som tidligere var indehaver af den uheldige rekord.

Det er især betalingstjenester og webshops, der bliver udnyttet til svindelnumrene, og mere end 38 procent af phishing-hjemmesiderne er forbundet med økonomisk kriminalitet.

Rekord i misbrug af kendte brands

Størstedelen af fup-hjemmesiderne bliver hostet i USA, og omkring halvdelen af phishing-siderne misbrugte et kendt brand i URL'en for at narre folk - og det sker ofte, hvis man skal tro APWG.

Phishing-webstederne ligner ofte kendte firmaer hjemmesider. 

Formålet er enkelt.

Det handler simpelthen om at udnytte din tillid og narre dig til at udlevere logins, passwords og andre følsomme oplysninger til bagmændene.

I første kvartal af 2012 blev 392 brands misbrugt, og det er også en ny, uheldig rekord.

Svært at bekæmpe phishing

Afsløringerne af det stigende antal phishing-kampagne kan skyldes nye sikkerhedsteknologier, som også bevirker, at phishing-hjemmesiderne bliver taget ned hurtigere end nogensinde før.

Det er dog ifølge APWG svært at reducere angrebene, fordi svindlerne benytter sig af en masse landing-hjemmesider for hver enkelt phishing-kampagne, og folk bliver stadig fuppet.

"Folk er blevet sværere at snyde med phishing, men de kan stadig ryge i fælden hos de kreative svindlere," siger Peter Cassidy, der er generalsekretær for APWG.

I Danmark bliver især bankerne og Skat ofte udnyttet i svindlernes jagt efter dine penge.

Selvom antallet og kvaliteten af phishing-svindelen stiger drastisk, er der nogle ting, du selv kan gør for at undgå at blive snydt.

Sådan undgår du at blive fuppet

Anti-Phishing Working Group har udarbejdet en liste af anbefalinger, som du kan bruge til at undgå at blive offer for svindelnumrene.

Mens netbank og e-handel generelt er sikker, bør du alligevel være forsigtig med at udlevere dine kreditkort-oplysninger over internettet.

Udlever ikke personlige oplysninger

Du skal især være på vagt, hvis du får tilsendt en e-mail med hastende anmodninger om blandt andet kreditkort-oplysninger.

De beder dig typisk udlevere oplysninger såsom brugernavne, passwords, kreditkortnumre, cpr-numre, fødselsdato.

Hverken banker eller Skat bruger e-mail til at indhente den slags oplysning, men er du i tvivl, så ring og få det kontrolleret. 

Undgå desuden at udfylde formularer i e-mails, der beder om dine personlige oplysninger. Du bør kun videregive dine kreditkortnumre via en sikker hjemmeside.

Rapporter mistænkelige e-mails til de firmaer, der bliver misbrugt.

Pas på suspekte links

Brug ikke links i en e-mail eller chat for at komme til en webside, hvis du har mistanke om, at budskabet måske ikke er ægte, eller du ikke kender afsenderen eller hans brugernavn - det såkaldte handle.

Er du mistænksom, kan du i stedet kopiere web-adressen og tilgå den fra din browser.

Brug sikker browsing

Sørg altid for, at du bruger et sikkert website, når du indsender kreditkortoplysninger eller andre følsomme oplysninger via din internetbrowser.

Svindlerne kan fuppe dig med både "https://" og den gule lås i bunden, som du normalt ser på en sikker webserver.

Gør det i stedet til en vane altid selv at indtaste webadressen på din bank, en webshop eller en auktion - ikke via links i en e-mail.

Sørg for, at din browser er opdateret.

Kontroller webadressen

Ikke alle svindlersiderne vil forsøge at narre dig til at tro, at du er på en sikker webserver. 

Derfor bør du se nøje på adresselinjen, om du er på det sted, som du skulle være dirigeret til. 

Tjek for eksempel, om du er havnet på den rigtige side. Er du landet på "http://www.paypal.com", eller står eksempelvis "http://www.gotyouscammed.com/paypal/login.htm" i adresselinjen?

Du kan også overveje at installere en værktøjslinje til din browser, der kan hjælpe med at identificere kendte fup-hjemmesider. En af dem er EarthLink ScamBlocker, som kan hentes gratis.

Kontroller jævnligt dine konti

Log regelmæssigt ind på dine online-konti - mindst en gang om måneden.

Det gælder også din netbank, så du kan sikre dig, at alle transaktioner stemmer overens.

Hvis noget virker mistænkeligt, eller du ikke kan genkende en transaktion, skal du kontakte din bank eller kortudsteder.

Læs også:
Her er hackernes nyeste måder at angribe dig på

Google-statistik afslører tusindvis af trusler på nettet

Sådan vil Skat stoppe svindel-mails til danskerne




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere