Artikel top billede

Her er billederne: Apples hemmelige Sony-kopier

Apple har tidligere ladet sig inspirere kraftigt af Sonys design, viser nye dokumenter i Apples højt profilerede sag mod Samsung, som blandt andet beskyldes for at kopiere Apples design.

Læs også:
Apple: Samsung skylder os et tocifret milliardbeløb

Apple og Samsung tvinges til forhandlingsbordet

Apple har set Sony over skulderen for at få inspiration til den første iPhone.

Det fremgår af interne Apple-dokumenter, som er blevet fremlagt ved domstolen i San Jose, Californien.

Dokumenterne blev indgivet til US District Court i San Jose af advokater for Samsung som led i en igangværende retssag mod Apple om patentkrænkelse.

De to giganter på blandt andet smartphoneområdet skal efter måneders juridisk slagsmål afgøre deres twister foran en jury på mandag.

En stor del af sagen handler om beskyldninger fra Apple om, at nogle af Samsungs mobiltelefoner og tablet-computere har et design, der ligger meget tæt på Apples produkter.

Med de seneste dokumenter synes Samsung at være klar til at argumentere for, at Apple har fundet inspiration til den første iPhone hos andre virksomheder, og at en sådan praksis er udbredt i markedet for forbrugerelektronik.

Jobs: Hvad ville Sony gøre?
Hvorvidt Samsungs argument er holdbart, er op juryen at afgøre, men de seneste dokumenter giver et fascinerende indblik i dele af Apples designplaner næsten et år, før den første iPhone blev præsenteret.

Det er i hvert fald ikke nogen hemmelighed, at Apple-stifter Steve Jobs' så op til Sony, og af rettens papirer fremgår det angiveligt, at Steve Jos i løbet af designprocessen for den første iPhone bad en af sine designere om at besvare spørgsmålet: "Hvad ville Sony gøre?"

En del af det materiale, som Samsung forelægger domstolen, omfatter billeder, der viser en CAD-tegninger af en telefon, der har lånt designelementer fra Sony.

Der er blandt andet tale om elementer, der blev brugt på Sonys Clie PDA-computere.

En anden påstand knytter sig til en e-mail om prototyper for iPhone, som blev sendt i marts 2006. 

Afsenderen var Richard Howarth, et ledende medlem af Apples industrielle design-team, til Jonathan Ive, Apples chef for industrielt design.

Her er billederne

Richard Howarth skulle angiveligt have diskuteret billeder af en mobiltelefon, der udarbejdes af Apple-designer Shin Nishibori, som Richard Howarth betegner som en gut med "Sony-stil".

Vedhæftet i e-mailen fra Richard Howarth finder man billeder af, hvad der tilsyneladende er 3D-modeller af en tidlig iPhone-prototype og en telefon baseret på Shin Nishiboris design.

"Han er i stand til at opnå et produkt, der ser mindre ud med en meget pænere form, som er bedre at holde op til øret og i lommen," skriver Richard Howarth i sin e-mail om Shin Nishiboris design i forhold til Apples daværende prototype.

Det er dog værd at notere sig, at de endelige design og billederne, som indgår i det materiale, der er fremlagt for retten, ikke ligner nogen af faktiske Sony-telefoner på daværende tidspunkt.

Bemærkelsesværdigt er det nok også, at CAD-tegningerne og en af 3D-modellerne mere ligner iPhone 4 end den oprindelige iPhone, der blev lanceret af Apple i 2007:

E-mailen fra Richard Howarth blev sendt to uger efter, at Tony Fadell, der senere blev en ledende medarbejder i iPod-afdelingen, fremsendte en artikel fra BusinessWeek til Apples øverste ledelse, herunder Jonathan Ive og Steve Jobs.

I artiklen blev lederen af Sonys kreative strategienhed interviewet om virksomhedens design, og han  diskuterede også iPod'ens indflydelse på Sony.

Retssagen mellem Samsung og Apple starter på mandag.

Læs også:
Apple: Samsung skylder os et tocifret milliardbeløb

Apple og Samsung tvinges til forhandlingsbordet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere