Artikel top billede

Populært Apple-styresystem på vej på pension

Mangel på oplysninger fra Apple skaber tvivl, men OS X 10.6 Snow Leopard har ifølge analytikere sandsynligvis modtaget sin sidste sikkerhedsopdatering.

Læs også:

Her er dommen over Apples nye Mountain Lion OS X

Mac-brugere: Apple har snydt os med Mountain Lion

Computerworld News Service: Apple nægter fortsat at nedfælde sin politik sort på hvidt angående support af de forskellige versioner af selskabets styresystem.

Det betyder, at brugerne af OS X 10.6 Snow Leopard ikke kan vide sig sikre på, om deres version er blevet sendt på pension, påpeger analytikere.

Spørgsmålet "er Snow Leopard sendt på pension?" blev således aktuelt, da Apple i sidste uge lancerede OS X Mountain Lion.

Svaret på spørgsmålet er endda sandsynligvis "ja", da Apple altid har droppet supporten med sikkerhedsopdateringer for en version omtrent på samme tidspunkt, der er to nyere versioner på markedet.

Hvis den aktuelle version af OS X kaldes "n", så slutter supporten af "n-2", når "n" lanceres.

Med andre ord er det Apples praksis kun at sende sikkerhedsopdateringer ud til de to nyeste versioner af Mac-styresystemet. Med lanceringen af Mountain Lion sidste onsdag, betyder denne uformelle politik - Apple har aldrig offentliggjort sin supportpraksis på skrift - at de to versioner, der fremover vil modtage opdateringer, er OS X 10.7 Lion fra 2011 og den helt nye OS X 10.8 Mountain Lion.

Sådan plejer Apple at gøre

Apple udsendte sidste en sikkerhedsopdatering til Snow Leopard i maj i år.

"Jeg regner med, at det er slut for Snow Leopard," siger Chet Wisniewski, der er seniorsikkerhedsrådgiver hos Sophos. "De (Apple, red.) lader til at anvende 'n-2'-reglen ret gennemgående, selv når det ikke giver mening."

Apple har holdt fast i den såkaldte n-2-regel, selvom timingen af en versions sidste opdatering har varieret.

Apple sendte 23. juni 2011 den sidste sikkerhedsopdatering til Leopard (n-2), der udkom i oktober 2007. Det var næsten en måned før lanceringen af Lion (n). Tiger (n-2), der udkom i april 2005, modtog sin sidste sikkerhedsopdatering 10. september 2009, hvilke var 12 dage efter Snow Leopard (n) blev lanceret.

Kigger vi længere tilbage, modtog OS X 10.3 Panther (n-2) sin sidste opdatering to en halv uge efter lanceringen af OS X 10.5 Leopard (n), mens OS X 10.2 Jaguar (n-2) fik sin sidste opdatering tre måneder efter lanceringen af OS X 10.4 Tiger (n).

Det er ikke helt slut

Når en version sendes på pension, betyder det dog ikke, at den slet ikke modtager nogen opdateringer. Apple har typisk i adskillige måneder efter pensioneringen af en version leveret særskilte sikkerhedsopdateringer til fire komponenter: Java, iTunes, QuickTime og Safari.

For eksempel opdaterede Apple sidst iTunes på Leopard i sidste måned, mens QuickTime på Leopard sidst blev opdateret i august 2011. Selskabet udsendte også en sikkerhedsrelateret opdatering til Leopard i maj i år, som ikke rettede nogen sårbarheder men i stedet deaktiverede for længst forældede versioner af Adobes Flash Player. Det var et af adskillige tiltag dette forår, der havde til formål at beskytte Mac-brugerne mod malwaren Flashback.

Problemet er ikke i sig selv, at Apple sender gamle versioner af sin software på pension - det gør alle softwareleverandører - men derimod, at selskabet ikke oplyser brugerne om, hvornår det sker.

"Vi sidder her og må gætte på, om Snow Leopard stadig modtager support eller ej," påpeger Wisniewski. "Det er som om, vi er tvunget til at forsøge at spå. Sådan bør det ikke være."

Oversat af Thomas Bøndergaard

Læs også:

Her er dommen over Apples nye Mountain Lion OS X

Mac-brugere: Apple har snydt os med Mountain Lion




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere