Artikel top billede

Nu kommer de rigtig fede og billige skærme

Et lag af nano-materiale kan fremover give verdens computerbrugere langt flottere skærme at kigge på.

Læs også:

Nye ultrabooks får superskærme med vild opløsning

At skærme er vigtige, er ikke en diskussion værd.

Men man kan sagtens diskutere kvaliteten af synsoplevelsen af computer- og tv-skærme.

Hvor LCD-skærmene (liquid crystal display) er altdominerende, og egentlig løser deres opgaver tilfredsstillende, er det teknologisk muligt at fremstille skærme med endnu bedre lys, farver og skarphed.

Det er OLED-skærmene (organic light-emitting diod) et godt eksempel på.

De er blot ikke så udbredte som LCD, fordi de er meget dyrere at fremstille.

Nu er 3M og det lille firma Nanosys imidlertid lige på trapperne med en helt ny løsning, der kan bringe LCD-skærme op på OLED-niveau. Det baner vejen for virkelig gode og billige skærme til laptop- og notebook-brugerne.

Teknologien bag er de såkaldte kvantepunkter af indium-phosphid og cadmium, der arrangeres i sfærer og indlejres en speciel film, der lægges over en LCD-skærm.

Det skulle forbedre den såkaldte gamut, der er betegnelsen for, hvordan et gennemsnitsmenneske opfatter farver.

Kommer næste år

Fidusen er, at den særlige film omdanner noget af det blå baggrundslys fra skærmen til rødt og grønt lys til gavn for øjets oplevelse af farve. Det skulle bringe LCD-skærmene op på OLED-niveau, men til en langt lavere pris.

Nanosys oplyser ifølge MIT's Technology Review, at der kommer en 15,6-tommer notebook-computer, der anvender denne teknologi, allerede næste år.

Firmaet oplyser også, at en typisk højkvalitets LCD-skærm kun leverer cirka 70 procent af standardfarveskalaen, den såkaldte Adobe RGB, mens en LCD-skærm med den specielle film leverer hele skalaen, akkurat som en OLED-skærm.

Læs også:

Nye ultrabooks får superskærme med vild opløsning




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere