Artikel top billede

Her er verdens billigste NFC-chip

Forskere i Korea har udviklet meget små NFC-chips, som kun koster få øre.

I løbet af de sidste år er de såkaldte QR-koder (Quick Response) begyndt at dukke op på plakater, visitkort, brochurer og mange andre genstande. Det er special-designede stregkoder, som mobiltelefoner kan genkende og omsætte til webadresser. Nu har forskere i Sydkorea udviklet en ny teknologi, som skal erstatte QR-koderne. Det melder BBC.

Den såkaldte "rectenne" er en kombination af en meget lille antenne og en ensretter (der bruges til at omsætte vekselstrøm til jævnstrøm). Denne antenne reagerer på radiobølger fra telefonen og overfører data til den mobile enhed. De små antenner bruger NFC (Near Field Communication) teknologi, som allerede er indbygget i mange telefoner.

Men det interessante er, at "rectennen" ikke indeholder sin egen energikilde. Den henter strøm trådløst fra telefonens radiobølger og konverterer samtidig AC (vekselstrøm) til DC (jævnstrøm). Det skulle være muligt at overføre omkring 0,3 watt.

De små chips bliver beskrevet i denne måneds udgave af fagbladet Nanotechnology fra Institute of Physics.

Det helt afgørende element er prisen - det koster mindre end 10 øre at printe den lille "rectenne" med elektronisk blæk på et objekt. Det er så billigt, at man kunne anbringe dem på alle slags produkter.

Forskere fra Sunchon National University og Paru Printed Electronics Research Institute har brugt fire år på at udvikle print-antennen.

"Det fantastiske ved denne teknik er at vi også kan printe de digitale informationer på selve rectennen, så du har alt, hvad du har brug for til trådløs kommunikation, på ét sted," siger forskeren Gyoujin Cho.

Han mener, at den billige chip kan være med til at skabe det endelige gennembrud for NFC-teknologien.

Et andet alternativ til QR-koder er "augmented reality" applikationer som Aurasma, som automatisk genkender genstandens form og sender brugeren videre til den rigtige webside. I praksis kan man sige, at hele genstanden kommer til at fungere som en QR-kode.

Men indtil videre er der stadig vækst i de firkantede stregkoder. Ifølge Greenwich Consulting er brugen af QR-koder steget med 40 pct. på et år i USA.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere