Artikel top billede

Tegning: Steve Woods. (Foto: Steve Woods)

Sådan strammer offentlige chefer op på it-fronten

Offentlige chefer involveret i it-projekter skal belønnes, hvis de formår at spare penge. Sådan lyder et blandt flere forslag for at motivere offentlige chefer til it-forståelse.

Læs også:

Rapport: Offentlige chefer er digitalt inkompetente

Sådan bliver du en dygtig it-chef i det offentlige

Det Digitale Råd har i et nyligt publiceret debatoplæg angivet, at det kniber med it-kompetencerne hos cheferne i den offentlige sektor.

Dermed går Danmark som nation potentielt glip af store effektiviserings- og besparelsespotentialer, mener rådet.

Udover kritikken har rådets tre sideordnende medlemmer, KMD-direktør Lars Monrad-Gylling, Microsofts strategy director, Jørgen Bardenfleth, og TDC-direktør Martin Lippert, dog også tre konkrete forslag til, hvordan offentlige chefer kan blive mere it-kompetente.

Forslag 1: Få en uddannelse
Det Digitale Råd mener, at offentlige lederstillinger bør gentænkes i en egentlig ledelsesreform, der går på tværs af forvaltningsniveauer og faggrupper i den offentlige sektor.

Første forslag til reformen går på, at offentlige chefer skal uddannes bedre i, hvad rådet kalder Det Digitale Lederakademi.

"Det Digitale Lederakademi skal udbyde en grunduddannelse i digital ledelse rettet mod nye offentlige ledere. Samtidig skal akademiet give retning og indhold til mere specialiserede uddannelsesforløb inden for digitalisering, som efterfølgende udbydes af tredjepart," lyder det fra rådets rapport.

"Øremærker man bare én procent af de 2,8 milliarder kroner, der årligt anvendes af offentlige myndigheder på efteruddannelse, vil der skønsmæssigt kunne uddannes 500 til 1.000 offentlige digitale ledere årligt," vurderer Det Digitale Råd.

Her er de andre forslag

Forslag 2: Større fokus på it
Offentlige ledere bør have et konstant fokus på it-anvendelsen for at kunne hive effektiviseringsgevinster hjem, mener Det Digitale Råd.

Derfor vil rådet gøre den digitale ledelse synlig i både komplekse udviklingsprojekter og i den daglige drift, hvor it-cheferne er hårdt presset på økonomien

Derfor lyder forslag nummer to, at hvert femte resultatmål i statslige resultatkontrakter og tilsvarende tilsvarende offentlige styringskontrakter skal have et digitalt fokus på hvilke gevinster, der opnås.

"Det Digitale Råd foreslår endvidere, at der udarbejdes et fællesoffentligt kodeks for offentlige resultat- og styringskontrakter med et digitalt fokus," skriver rådet i sit debatoplæg.

Ifølge forslaget skal der også udarbejdes fællesoffentlige retningslinjer for 'det gode resultatmål', så ledelsen i eksempelvis en kommune kan måle effektiviteten - ikke mindst den økonomiske effektivt - i forhold til den overordnede forretning.

Forslag 3: Giv chefen en del af kagen
Som en gulerod mener Det Digitale Råd, at en offentlig myndighed og herunder myndighedens chefer skal motiveres ved at få en del af de opnåede besparelser.

Forslaget er udtænkt som en direkte lønbonus til ansvarlige chefer, men også at en myndighed kan beholde indhøstede besparelser, som derefter kan investeres i andre projekter.

"Samlet set er det forslagets ambition at fremme større handlekraft og risikovillighed hos den enkelte offentlige leder," skriver Det Digitale Råd i sit debatoplæg.

Du kan selv finde rapporten fra Det Digitale Råd her.

Læs også:
 
Rapport: Offentlige chefer er digitalt inkompetente

Sådan bliver du en dygtig it-chef i det offentlige




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere