Artikel top billede

Christian Wernberg-Tougaard kalder det "uanstændigt", at Nets lægger ansvar for NemID misbrug på kunderne. Han er formand for Rådet for større it-sikkerhed.

Nets har ansvar for NemID-misbrug - ikke brugerne

Nets må stramme op på NemID-sikkerhed efter nye banktyverier og samtidig holde op med at lægge ansvaret på brugerne, mener Rådet for større it-sikkerhed.

Læs også:

Nets: Derfor kan du stole på NemID trods nyt indbrud

NemID-brugere hos Sydbank ramt af net-tyveri

NemID sprængt: Hackere bryder ind i Danske Bank  

Nu er det på tide at stramme op på sikkerheden hos NemID, efter at 14 kunder hos Sydbank nu også er blevet ramt af hackere, der brød ind i deres netbank og overførte penge til konti i udlandet.

Det mener næstformand i Rådet for større it-sikkerhed, Charlotte Bagger Tranberg.

"Vi mener ikke, at det er i orden, at NemID lægger ansvaret for angrebene over på brugeren ved at sige, at de bare skal få opdateret deres computere," siger hun.

Kan ramme fuldt opdateret computer

"Selv om du har en fuldt opdateret computer, så kan det her jo godt ske alligevel," siger hun, og peger på at bagmændene benytter micro-vira og trojanere, som godt kan slippe igennem et sikkerhedsprogram.

Hun bakkes op af formanden for rådet, Christian Wernberg-Tougaard, der allerede i 2008 advarede om risikoen for misbrug af NemID.

For der er faktisk flere ting som Nets og DanID kan gøre for at stramme sikkerheden ved NemID frem for at tørre ansvaret af på kunderne, mener han.

"Nogle af de angreb, vi har set mod NemID, ville nok kunne stoppes, hvis DanID undlod at tillade to samtidige NemID-sessioner, eller hvis de forkortede sessionernes levetid," siger Christian Wernberg-Tougaard.

Men begge dele vil gå ud over brugervenligheden og peger tilbage på nogle grundlæggende problemer i designet af NemID, forklarer han.  

Han anfører samtidig, at Rådet For Større IT-Sikkerhed i januar kom med hel række forslag til en forbedret version af NemID.

Læs også: NemID bør laves om hurtigst muligt i 2012

Onsdag udtalte pressechef Søren Winge fra Nets til DR Nyheder, at "så længe det kan lade sig gøre at komme ind på brugernes pc'er af bagvejen, fordi deres sikkerhed ikke er høj nok på selve pc'en, så vil det være muligt at manipulere brugerne til at afgive deres fortrolige data."

Arrogant og uanstændigt

Men det er beskæmmende, at Nets prøver at få det til at se ud som om, det er brugeren, der har fejlet, når de bliver bestjålet af hackere, mener Christian Wernberg-Tougaard.

"Jeg synes, at det er arrogant og uanstændigt, når Nets går ud og siger, at micro-virus eller trojanere skræddersyet til en bestemt bank kan stoppes af brugeren."

"Selvfølgelig skal brugerne opdatere deres computere, men selv et af de bedste og dyreste sikkerhedsprogrammer garanterer ikke, at man kan stoppe et skræddersyet NemID-angreb, som bliver spredt usynligt via almindelige og legitime websites," siger han.

Hackere har nu samlet stjålet fra mindst tre større banker ved at benytte NemID i "man in the middle-angreb" i løbet af det seneste års tid.

Læs også:

Nets: Derfor kan du stole på NemID trods nyt indbrud

NemID-brugere hos Sydbank ramt af net-tyveri

NemID sprængt: Hackere bryder ind i Danske Bank 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere