Artikel top billede

Forskere skaber kunstigt øje

To forskere har udviklet et kunstigt øje, der kan give blinde mus deres syn tilbage. Nu skal det tilpasses til mennesker.

Nu har to amerikanske forskere knækket den kode, som nethinden i et museøje bruger til at sende informationer til hjernen. De har skabt en kunstig protese, der kan give et blindt dyr synet tilbage. Det næste skridt bliver nu at tilpasse denne teknologi til mennesker, så blinde kan komme til at se igen.

Nethindens sanseceller modtager lysinformationer og sender det videre til synsnerven, hvor informationerne bliver overført til hjernen. Her bliver det sat sammen til færdige billeder.

Hos mange blinde er det sansecellerne, der er beskadiget, men synsnerven er stadig intakt.

Hvis man kan sende de rigtige signaler til nerven - kodet på samme måde som det sker i sansecellerne - skulle det altså være muligt at genskabe synet.

Forskeren Sheila Nirenberg mener at blinde kan bære rundt på et form for visir, ligesom det kendes fra Star Trek. Et kamera i visiret sørger for at filme omgivelserne og en computerchip omdanner så signalet til en kode, som hjernen kan bruge til at danne det færdige billede.

Man kan sige, at syns-chippen og hjernen nu er i stand til at "snakke sammen".

"Det er en spændende tid. Vi er nu i stand til at genskabe synet i blinde mus, og vi bevæger os meget hurtigt frem mod at kunne gøre det samme i mennesker," fortæller forskeren i en pressemeddelelse.

Der er omkring 25 millioner mennesker over hele verden, som har mistet synet som følge af sygdomme i nethinden. Det er den gruppe, som måske nu kan få synet tilbage.

"Det er den første protese, der har potentialet til at give et normalt eller næsten normalt syn fordi den bruger koden," forklarer hun.

Mange forskergrupper forsøger at finde nye metoder til at stimulere cellerne i øjet og dermed genskabe synet. Men de mangler ét afgørende element.

"Det er ikke kun nødvendigt at stimulere et stort antal celler, men de skal også stimuleres med den rigtige kode - den kode som nethinden normalt bruger til at kommunikere med hjernen," siger forskeren.
 
De har udviklet et sæt af ligninger, som forvandler lysmønstre til samlinger af elektriske impulser. Disse ligninger er nu indbygget i en chip, som altså "taler" hjernens sprog og koder billeder så de kan sendes direkte til hjernen. Dermed er det første gang muligt at se normalt uden øjne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere