Artikel top billede

Her er Europas førende bredbånds-land

Landet har en målsætning om 1 Gbit/s download- og 500 Mbit/s upload-hastighed til alle i 2020.

Det er ikke så længe siden, at Danmark blev regnet for at være et af verdens førende bredbåndslande. Sådan er det ikke længere. På den aktuelle bredbånds-statistik fra Ookla kommer Danmark ind på en skuffende 20. plads når man ser på download-hastigheder.

Den store højdespringer er Luxembourg, som nu ligger som nr. 1 i Europa og nr. 2 på verdensplan. Kun Hong Kong har endnu højere hastigheder.

Den gennemsnitlige download-hastighed i Hong Kong er på 43,02 Mbps, mens den ligger på 36,82 Mbps i Luxembourg.

Hertugdømmet har dermed overhalet både Sydkorea og Japan, som ellers har ligget i spidsen i mange år. Det er resultatet af en national strategi for hurtig bredbånd, der blev fremlagt i april 2010.

Luxembourgs bredbådsmålsætning blev sat til 100 Mbit/s download og 50 Mbit/s upload til alle i 2015. På lidt længere sigt er målsætningen sat til 1 Gbit/s download og 500 Mbit/s upload i 2020.

I det lille land med en halv million indbyggere har man besluttet, at alle offentlige institutioner skal have fibernet-opkobling, og man gør en stor indsats for at tiltrække datacentre fra giganter som Google og Facebook.

Fiber-udrulningnen er selvfølgelig også lettere, fordi Luxembourg ligesom de andre bredbånds-kometer Hong Kong og Singapore er et lille land med korte afstande.

Danske politikere bruger Luxembourg som et eksempel på, at der er behov for større it-ambitioner herhjemme.

"Hvis vi skal sikre fremtidens velfærd, styrke yderområderne og gøre vores arbejdsmarked internationalt konkurrencedygtigt, så kræver det at vi løfter barren - også for vores digitale infrastruktur. I USA og Luxembourg har man fastsat ambitiøse mål for uploadhastigheder. Det ser vi også gerne bliver tilfældet i Danmark," skrev erhvervsordfører Benny Engelbrect (S) i et blogindlæg i juni.

Hos fiberbranchens talerør, Dansk Energi, mener man at Luxembourg er et godt eksempel på, at politisk vilje og erhvervsmæssig handlekraft giver pote.

"Luxembourg kan med den stærke digitale infrastruktur gå hen at blive et laboratorium for nye, spændende digitale tjenester. Det kan fx være brug af videokommunikation inden for en række velfærdsområder, såsom ældrepleje, sundhedsområdet og undervisning," siger Thomas Woldiderich, der er chefkonsulent i Dansk Energi.

Han forventer, at netop en upstream-målsætning som i Luxembourg bliver en central del af erhvervsministerens kommende strategi for digital vækst i Danmark, der ventes i foråret 2013. I Danmark er der indtil videre ingen målsætning for upload-hastighederne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere