Artikel top billede

Nervekrigen om Wikileaks-stifteren fortsætter

Vil briterne storme ambassaden i London? Julian Assange har fået politisk asyl i Ecuador, men hans fremtid er stadig meget usikker.

Sagen om Julian Assange har udviklet sig til en diplomatisk krise mellem Ecuador og Storbritannien. Det sydamerikanske lands regering har besluttet at give politisk asyl til australieren, som nu også har fået statsborgerskab i Ecuador og status som ansat på ambassaden i London, hvor han har opholdt sig siden den 19. juni.

Det skulle give ham diplomatisk immunitet, men den britiske regering har allerede signaleret, at man under ingen omstændigheder vil tillade en udrejse.

Den lille ambassade tæt ved Harrods i London er blevet centrum for en enorm mediebevågenhed, og politiet har taget opstilling foran bygningen. Flere demonstranter er blevet anholdt og ført væk.

Men det virkelige drama udspiller sig i regeringskvarteret Westminster to kilometer længere mod øst og i Ecuadors hovedstad, Quito. I et dokument, som avisen The Guardian har fået fat i, truer den engelske regering med at storme ambassaden.

"Vi er ikke en britisk koloni," lyder svaret fra Ecuadors udenrigsminister, Ricardo Patinó, og en talsmand for regeringen udtrykker chok over de britiske trusler mod ambassaden.

Juristerne i London henviser til en stort set ukendt lov fra 1987, som blev vedtaget efter nedskydningen af en politibetjent foran den libyske ambassade. Betjenten blev dræbt af skud under en demonstration foran ambassaden i 1984, og herefter fik politiet muligheden for at trænge ind på ambassader, hvis den nationale sikkerhed er truet.

Den britiske udenrigsminister, William Hague, har dog allerede garanteret, at man ikke vil storme ambassaden, men englænderne vil heller ikke tillade, at Assange rejser ud af landet.

Dermed ser det ud til, at situationen er låst fast, og Wikileaks-stifteren skal blive i det lille værelse på ambassaden, hvor han nu har boet i to måneder.

Wikileaks har annonceret på Twitter, at Assange vil tale foran ambassaden kl. 14 på søndag. Men politiet står klar til at anholde ham, hvis han sætter benene på britisk jord.

William Hague slår fast, at Storbritannien ikke accepterer det diplomatiske asyl.

"Det er alt andet end normal praksis: Storbritannien har ikke underskrevet nogen aftale, der forpligter os til at acceptere udstedelsen af et diplomatisk asyl på en udenlandsk ambassade i vores land," siger han.

Sverige, som forsøger at få udleveret Assange for at afhøre ham i sagen om seksuelle krænkelser, har også reageret ved at indkalde Ecuadors ambassadør til en samtale. En talsmand for det svenske udenrigsministerium betegner Ecuadors fremgangsmåde som uacceptabel.

Sveriges udenrigsminister, Carl Bildt, skriver på Twitter, at man har informeret Ecuador om de svenske love, som forbyder udlevering til et land med dødsstraf.

I Quito har der været demonstrationer foran den britiske ambassade, og politiet har nu afspærret området. Samtidig er der også protester foran Ecuadors ambassade i London, og politiet har installeret infrarøde kameraer, der skal afsløre, hvis man forsøger at smugle Assange ud som diplomat-pakke til Ecuador.

Hele udtalelsen fra Ecuadors regering om det politiske asyl kan læses her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere