Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Fire gode råd: Sådan reducerer du dine it-omkostninger

Læs her en gennemgang af fire konkrete områder, hvor du næsten med sikkerhed kan finde besparelser på din it.

Computerworld News Service: Virksomheder er altid på udkig efter nye måder at reducere omkostningerne.

To af de bedste strategier til at spare penge i it-afdelingen er at presse størst mulig værdi ud af eksisterende kontrakter og partnerskaber og at investere penge for at reducere fremtidige udgifter.

Den første strategi giver mening, men kan man bruge penge for at spare penge?

Det lyder måske kontraintuitivt, men hvis man bruger lidt i dag, kan man spare meget i fremtiden.

Her kan du læse en række råd om, hvordan du reducerer omkostningerne i it-afdelingen.

Merværdi fra leverandøren

Drag fordel af de supplerende services, din leverandør yder som merværdi.

Forud for levering kan leverandører for eksempel prækonfigurere de købte produkter og installere din organisations software på hardwaren.

Visse leverandører yder også hardware- og software asset management tracking uden ekstraomkostninger.

Benytter man sig af sådanne services, frigør man de medarbejdere, der ellers skulle have taget sig af det, så de i stedet kan fokusere på forretningskritiske projekter.

Mest muligt ud af indkøbene

Man kan også samarbejde med sin softwareleverandør om at tilpasse ordrer og licenser for at sikre, at man får mest muligt ud af sine indkøb.

Der er også mulighed for større besparelser hvis man køber software i volumenaftaler (ofte kan man købe volumenlicens til blot fem enheder) frem for at man køber enkeltlicenser til hver medarbejder. 

Sør dog altid for at sammenligne priserne ud fra hvad dine faktiske behov er.

I visse tilfælde er det muligt at ændre softwarelicenser fra at dække det samlede antal brugere til i stedet at tage udgangspunkt i antallet af samtidigt aktive brugere.

Det giver en høj grad af fleksibilitet, så din organisation kan overføre licenser fra en enhed til den næste frem for at skulle genkøbe en given software på et senere tidspunkt.

Det kan under alle omstændigheder betale sig at sørge for at få mest muligt ud af sine eksisterende partnerskaber ved at holde sig ajourført med hensyn til tilgængelige services og tilbud.

Læs også:

Gigantisk dansk it-projekt tjenes hjem på et år.

Disse krav skal du stille til din telefoni-leverandør.

Sådan kan it-chefen høvle it-udgifterne endnu længere ned.

Sådan strammer offentlige chefer op på it-fronten.

Trick: Find ud af om du kan spare penge på cloud.

Så meget kan du spare på at sende din it til Indien.

Her henter du besparelser i datacenteret


Når det kommer til besparelser i datacentret, så handler det mest af alt om at optimere udnyttelsen af den tilgængelige plads, reducere strømforbruget og køle så effektivt som muligt.

Et stærkt datacenterdesign kan imødekomme hvert af disse krav og drastisk reducere omkostningerne til både opstart, drift og vedligeholdelse.

Organiseringen af et datacenter begynder med udvælgelsen af et rum til opbevaring af serverne, hvor det er vigtigt at opnå den rette balance mellem plads og antal servere.

Man skal her sikre sig, at rummet er tilstrækkeligt stort, så der er nok plads mellem serverne, hvilket kan hjælpe til at øge hardwarens levetid ved at reducere mængden af udledt varme, der påvirker enhederne.

Samtidig skal man også undgå, at rummet er for stort, da det koster mere at køle et større rum for ikke at nævne højere købspris eller lejeudgifter.

Selvom det i praksis ikke kan lade sig gøre for alle virksomheder, så kan man opnå store økonomiske fordele ved at konsolidere sine servere ved hjælp af blades og virtualisering.

Sparer strøm, køling og plads

Erstatter man gamle, ineffektive rackservere med mindre blades, sparer man på én og samme gang strøm, køling og plads.

Når man har valgt et rum og udstyret det med den teknologi, der er behov for, er det mindst lige så vigtigt, at man sikrer, at det er velventileret.

Begynd med at isolere et sted til serverne - et kølet serverskab - så serverne kan køles effektivt i stedet for at forsøge at køle dem med det almindelige klimaanlæg.

Hvis du bruger serverracks, kan såkaldte blanking-paneler for eksempel hjælpe til at optimere kølingen.

Målet er at undgå, at udstyret står i fri luft, så man på den måde minimerer mængden af kold luft, der går til spilde.

Det vil også hjælpe til at øge udstyrets levetid og reducere omkostningerne til køling, hvis man sørger for en god luftgennemstrømning i datacentret.

Spar penge med mobility

Udbredelsen af mobile enheder på arbejdspladsen skaber nye muligheder for besparelser.

Smartphones og tablets er ofte billigere end bærbare og stationære pc'er, men kan med de rette kontorprogrammer give de samme produktivitetsmuligheder.

De gør også medarbejderne mobile, hvilket kan øge produktiviteten og sørge for driftskontinuitet, når kontoret holder lukket.

Man kan også overveje at implementere en bring-your-own-device-politik (BYOD).

De fleste medarbejdere ejer i dag mindst én mobil enhed og ønsker at have lov til at bruge den til arbejdsformål.

Hvis man implementerer et system, hvor man belønner medarbejdere, der bruger deres egne private enheder, vil man spare i forhold til indkøb.

Med en pålidelig sikkerhedsstrategi kan BYOD styrke medarbejderne med effektiv, mobil teknologi.

Optimer el-forbruget

Ofte overser man mulighederne i at holde bedre styr på forbruget af el, vand og varme.

Om natten og i weekenden er der sjældent brug for, at lys, computere og skærme er tændt.

Elspareskinner kan automatisk slukke for strømmen på bestemte tidspunkter og det samme princip kan anvendes i forhold til opvarmning og klimaanlæg ved at tidsindstille termostaterne.

Alle virksomheder store som små er ude efter at finde besparelser.

Før du stresser over den næste it-regning bør du tage et grundigt kig på den organisationsmæssige struktur for at finde ud af, hvor du kan reducere omkostningerne.

Prioriter de områder, hvor besparelserne er størst og du vil hurtigt se din profitmargin vokse.

Oversat af Thomas Bøndergaard




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere