Artikel top billede

Hård kritik: Finanslovs-udspil en skandale for it-branchen

It-branchens organisationer langer voldsomt ud efter regeringens finanslovsforlag. Se her, hvor kæden efter deres mening er hoppet helt af.

Læs også: 
Nu er det slut med statsfinansieret it-forskning

Selvom S-R-SF-regeringen har støvsuget dagens finanslovsudspil for næsten alle it-initiativer, så er der enkelte forslag i udspillet, som får it-brancheforeningerne til at spidse ører og knibe øjnene sammen.

Grimasserne er bestemt ikke for at nyde forslagene.

Derimod er der direkte fordømmelse i stemmen, når direktør Tom Togsverd fra Dansk Industris it-brancheforening ITEK udtaler sig om regeringens finanslovs-udspil. 

"Jeg synes, det er intet mindre end en skandale, at man vil fjerne 240 millioner kroner om året til Højteknologifonden, som er en af landets mest succesrige fonde," raser Tom Togsverd til Computerworld.

Han forklarer, at finanslovforslaget for 2013 skyder sig selv i foden ved at flytte pengene fra Højteknologifonden, hvor erhvervslivet støtter projekter med det samme beløb, så der reelt ryger en halv milliard kroner ud af it-investeringerne.

"Vi skal jo leve af viden, og så er det altså ikke smart at formindske midlerne til Højteknologifonden," siger ITEK-direktøren.

Fonden bliver skamferet

I landets anden store it-brancheforening, IT-Branchen, er tonen bestemt ikke mildere over regeringens finanslovsudspil.

At Højteknologfondens samlede budget bliver hugget ned til to tredjedel af det nuværende, får også drøje ord med vejen.

"Især energi og it-forskningen bliver hårdt ramt, udtaler administrerende direktør i IT-Branchen, Morten Bangsgaard, i en pressemeddelelse med overskriften "IT-Branchen raser over skamfering af Højteknologifonden".

"Både universiteterne og virksomhederne skal selv have penge op af lommen for at indgå i samarbejde med Højteknologifonden. Der er altså ikke tale om erhvervsstøtte, men forskningssamarbejde," forklarer Morten Bangsgaard videre.

Regnede med boomerang-effekt

Udover indhugget i Højteknologifondens midler så undrer Tom Togsverd fra ITEK sig også over, at alle reserve-millionerne fra UMTS-auktionen (også kendt som 3G-auktionen) ikke ubeskåret går tilbage til it-branchen.

"Vi forventede nok, at it-branchen ville blive begunstiget af de årlige 184 millioner kroner, men det er vi ikke. I hvert fald ikke direkte," lyder det fra Tom Togsverd.

I stedet er hovedparten af UMTS-millionerne blevet brugt på etableringen af Markedsmodningsfonden (140 millioner kroner), som er efterfølgeren til Fornyelsesfonden, hvor der skal afsættes midler til at få innovative produkter og services ud i verden.

Dertil kommer, at yderligere 17 millioner kroner fra UMTS-midlerne er sat af til at højne it-sikkerheden på eksempelvis NemID og hjælpe it-svage. Samtidig får digitaliseringen af kulturarven seks millioner kroner.

Små sejre

Hos IT-Branchen glæder man sig også over, at der er blevet afsat 22 millioner kroner til bedre vejledninger i og samarbejder om offentlige udbud.

"Men vejledningerne gør det ikke alene, der er brug for en egentlig ændring af regelsættet i Danmark for udbud blandt andet i form af en udbudslov, der giver muligheder for dialog," forklarer Morten Bangsgaard.

Også domhusene får it-millioner mellem hænderne, da en pulje på 171 millioner kroner blandt andet skal sikre videreførelse af domstolenes nuværende sagsproduktion, videreførelse af den digitale tinglysning og en landsdækkende videokonferenceløsning på justitsområdet.

Du kan selv læse udspillet til finansloven for 2013 på dette link

Læs også: 
Nu er det slut med statsfinansieret it-forskning




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere