Artikel top billede

Sådan sparer det offentlige kassen på webdesign

Offentlige hjemmesider kan om få måneder blive sat sammen hurtigt, billigt og automatisk tilpasset mobile enheder med nyt web-værktøj.

Læs også: 
Derfor ændrer alle kommuner nu deres websider

Alle kommuner skal have den samme hjemmeside

Riget fattes penge, og Økonomi- og Indenrigsministeriet har i den anledning bygget en hjemmeside-skabelon, Go Basic, som offentlige myndigheder fremover kan bruge til at bygge deres hjemmesider ud fra.

Specialkonsulent og projektleder bag Go Basic-projektet, Rasmus Rudolf, fortæller til Computerworld, at der både er tid og penge at spare for offentlige myndigheder i deres fremtidige webdesign.

"Jeg forventer, at udviklingstiden kan halveres, og hvis det drejer sig om hjemmeside-løsninger under 500.000 (under bagatelgrænsen for EU-udbud, red.), så vil offentlige hjemmesider kunne blive bygget udelukkende med myndighedernes interne ressourcer, såfremt myndigheden selv ligger inde med web-kompetencer," lyder det fra Rasmus Rudolf.

Altid de samme elementer

Han blev involveret i projektet for et lille års tid siden, da Økonomi- og Indenrigsministeriet efter folketingsvalget i september 2011 søgte efter en projektleder, der kunne stå for opbygningen af en ny hjemmeside.

Den nye hjemmeside skulle bygges, efter ministeriet opstod som følge af opløsningen af to forskellige ministerier med hvert sit website.

"Fra min tid i web-konsulentbranchen kunne jeg bidrage med generel viden om, at rigtig mange websites - herunder offentlige hjemmesider - mere eller mindre indeholder de samme elementer som eksempelvis billedkarrusel, nyhedsliste og kommentarelementer," forklarer Rasmus Rudolf.

Hans ide var derfor, at der forbindelse med det nye ministeriums hjemmeside kunne bygges en skabelon i open source-CMS'et Umbraco med alle de nødvendige elementer og moduler, som andre offentlige myndigheder efterfølgende kunne genbruge helt uden licensbetalinger.

Og så begyndte udviklingsarbejdet ellers at rulle.

Responsivt webdesign

Lige præcis det danskudviklede Umbraco-CMS blev valgt til opgaven, fordi systemet bygger på Microsofts .NET-framework, som flere offentlige myndigheder i forvejen benytter i deres udviklingsarbejde.

Samtidig har Rasmus Rudolf lagt vægt på, at designskabelonen bygget i HTML5 og CSS3 er responsivt.

Ændring i CSS er nok til at lave hjemmesider

Det betyder, at enhver hjemmeside bygget via Go Basic kan ses i en tilpasset udgave på pc, tablet og på en smartphone.

"Man kan sige, at løsningen vil være født responsiv med Go Basic," fortæller han.

På trods af, at Go Basic er en standard-skabelon, behøver det endelige resultat dog ifølge Rasmus Rudolf dog ikke at ligne en standardløsning.

"Du kan godt sige, at vores skabelon er en teknisk ensretning, hvis andre myndigheder vel at mærke vælger at bruge Go Basic. Men systemet bliver bygget, så man kan få et meget individuelt udtryk med tekst, lyd og video," forklarer han og fortsætter:

"Faktisk behøver man ikke at være en haj til Umbraco-CMS, da vores skabelon kun kræver nogle ændringer i CSS, og så er man kørende med sin helt egen hjemmeside."

Ukendt efterspørgsel

Økonomi- og Indenrigsministeriet kender ikke den nøjagtige efterspørgsel på at få bygget nye offentlige hjemmesider fra landets flere hundrede offentlige myndigheder.

Alligevel er Rasmus Rudolf fuld af fortrøstning, når det kommer til at lancere selve websitet omkring Go Basic og tilhørende designmanualer omkring årsskiftet.

"Hjemmesider som Borger.dk og Skat.dk skal vi nok ikke regne med, fordi den slags hjemmesider er fyldt med avanceret funktionalitet, men langt hovedparten af offentlige hjemmesider er informations-sites, der kan relanceres hurtigt og billigt ved hjælp af Go Basic," siger han.

Designskabelonen Go Basic er blevet til med hjælp fra webbureaet 1508, der har stået for HTML-delen, mens it-konsulenthuset Linqit har stået for backenden.

Skabelon-projektet er i følge Rasmus Rudolf løbet op i en lille million kroner.

Læs også: 
Derfor ændrer alle kommuner nu deres websider

Alle kommuner skal have den samme hjemmeside




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere