Artikel top billede

Tror du også at din smartphone ryster i lommen? Du lider af fantom-vibrationer

Derfor oplever flere indbildske smartphone-vibrationer.

Har du prøvet at flå din smartphone op af lommen, fordi den vibrerede - kun for at registrere, at telefonen slet ikke vibrerede alligevel?

Så er du ikke alene.

Den såkaldte fantom-vibration er et udbredt fænomen blandt mennesker, der omgiver sig med avanceret elektronik.

Ligesom personer der har fået amputeret et ben kan føle fantomsmerter i det forsvundne ben, kan smartphone-ejere blive snydt til at tro, at deres telefon vibrerer. Det er hjernen, der driver gæk med os.

De første undersøgelser

En amerikansk undersøgelse fandt frem til, at det er et udbredt fænomen, at man kan opleve livagtige smartphonevibrationer i lommen, selv om telefonen slet ikke har vibreret.

Resultatet ligger nu i undersøgelsen 'Phantom vibration syndrome among medical staff: a cross sectional survey', som er publiceret i British Medical Journal.

Her viste det sig, at 70 procent af 169 adspurgte hospitalsansatte kunne nikke genkendende til, at de har oplevet fantom-vibrationer (Phantom Vibration Syndrome) fra telefoner eller nummervisere.

De fejlopfattede vibrationer var tydeligst blandt folk, der bruger apparaterne ofte, og folk der opbevarer deres telefon i en brystlomme. Oftest begynder fup-vibrationerne at ske, når en person har haft sin telefon i en længere periode (mellem en måned og et år).

Signalerne sker sandsynligvis, fordi hjernen snyder sig selv.

"Der kommer hele tiden en enorm mængde sanseinformation samtidig. Hjernen filtrerer informationerne, blandt andet ud fra hvad den er vant til at holde øje med. Og hos mennesker, der får mange beskeder, som enten er vigtige, eller som de bliver glade for at modtage, afsøger hjernen konstant sanseindtrykkene for noget, der minder om vibrationer," udtaler professor Michael Rothberg, der står bag undersøgelsen.

Læs mere om hjernens små kiks på Videnskab.dk

I undersøgelsen kan man læse, at nogle af personerne har haft held til at fjerne eller minimere oplevelsen af fantom-vibrationer ved at opbevare telefonen eller nummerviseren et andet sted på kroppen end normalt.

I undersøgelsen er det dog kun to procent af de adspurgte, der følte sig direkte generet af fantomvibrationerne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere