Artikel top billede

Gode råd: Sådan skal du forholde dig til salg af din brugte software

EU gør det lovligt at købe og sælge brugt software. Læs videre, hvis du er i tvivl om, hvad du må. Og ikke må.

Mange danske it-firmaer er i vildrede over, hvordan de skal forholde sig til EU's nylige tilladelse til, at virksomheder kan købe og sælge brugt software.

I Børsens bygning i København var repræsentanter fra flere store it-huse onsdag mødt op til et gå-hjem-møde, arrangeret af IT-Branchen, for at få styr på det nye marked for brugte softwarelicenser, der muligvis bliver en realitet.

Men selvom de juridiske retningslinjer, som EU-domstolen tilbage i juli fastlagde, var der stadig vildrede at spore blandt de omkring 25 opmødte, som blandt andet inkluderede Microsoft, Oracle, Atea og Logic.

Det kan man udlede af dommen

Det juridiske bag dommen blev gennemgået af professor, dr. jur, Henrik Udsen, som forsøgte at overføre dommen til, hvilke konkrete retningslinjer EU-domstolen forsøger at udstikke med domsafsigelsen.

I store træk betyder dommen, at softwareprogrammer skal betragtes på linje med andre fysiske varer.

Professoren sammenlignede det blandt andet med handel med bøger. 

I den sammenhæng kan det godt være, at en bogforfatter har ophavsret til selve det skønlitterære indhold, men hvis du køber en bog, så må du stadigvæk gerne sælge den videre efterfølgende.

Du må ikke kopiere varen eller hvad? 

Problemet kommer ind, hvis du begynder at sælge kopier af den oprindelige bog, hvilket er ulovligt.

Det har også været en del af kernen i det juridiske spørgsmål omkring softwarelicenser, da mange softwareprogrammer netop er kopier af sammen program over flere maskiner. 

Men dommen er ifølge Henrik Udsen klar: Hvis du har købt software på ubestemt tid, så er det lige så meget en vare som eksempelvis bogen.

Vælger du derimod at leje dine vare ud, så er du ude over problemet, for så må kunden nemlig ikke sælge varen videre. 

Eksempel skabte frygt

Et punkt, der spredte frygt, var Henrik Udsens reference til et Itunes-byttemarked i USA, hvor en onlineside have skabt et marked baseret på byttehandler, uden at penge som sådan var involveret.

Et byttemarked for brugte softwarelicenser kunne således godt komme på tale i Danmark efter EU-Domstolens dom. 

Der kan skures på forskellige knapper

Men trods skræmmeeksemplerne så skal leverandørerne dog ikke ryste alt for meget i bukserne.

For der er flere forskellige juridiske knapper, som kan skrues på, hvilket højst sandsynligt er det, leverandørerne lige skal have forholdt sig til.  

Det er dog stadig uvist, vordan spillerne på markedet præcist vil gribe det an, og om folk fluks vil kaste sig ud i et marked for brugte softwarelicenser.

Læs også: 

EU: Jo, du må godt sælge brugte softwarelicenser

Tysk firma vil sælge brugte softwarelicenser i Danmark

Danske CIO'er: Vi tør ikke købe brugte licenser

Danmarks største it-firmaer helt blanke på salg af brugte licenser




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere