Artikel top billede

Hård kritik af Apple: Patent-krig hviler på tyndt grundlag

"Vi har altid været skamløse, når det gjaldt om at stjæle en god idé." Citat: Steve Jobs.

Selv om Apple skulle vinde hele vejen igennem i patent-sagerne mod Samsung, vil det aktuelle slagsmål mellem verdens to største forbrugerelektronik-producenter nok ikke komme til at gavne ret mange andre end den involverede hærskare af højt betalte advokater.

Det mener advokat Martin von Haller Grønbæk, BvHD.

"Sagen mellem Apple og Samsung sætter et stort spørgsmålstegn ved, om patentsystemet fungerer efter hensigten," siger han til ComON.

Han bemærker, at den aktuelle patentsag, som med et milliardstort erstatningskrav til Samsung for krænkelse af en række af Apples patenter fik en foreløbig afgørelse i sidste uge, er blevet mødt med megen kritik.

"Mange har ment, at det er en forkert afgørelse, og det er et spørgsmål, om det amerikanske patentsystem virkelig beskytter opfinderne," siger han.

Generelt er der i den omtalte sag tale om design-patenter snarere end om egentlige patenter på nye opfindelser, og det er kernen i problemet med det amerikanske system, mener den danske advokat, der i mange år har beskæftiget sig med intellektuelle rettigheder i it-branchen.

"Hvis man kan få patent på noget, som måske hverken er egentligt nyskabende eller ikke-åbenlyst, er det et problem," siger Martin von Haller Grønbæk.

Et af Apple-patenterne, som Samsung blev fundet skyldig i at have krænket, handler blandt andet om list-scrolling og håndtering af dokumenter på en touchskærm (Se det her).

Som den britiske blogger Glyn Moody gør opmærksom på, har nogle af de bruger-grænseflade-koncepter, som Apple påstår at have opfundet, været beskrevet tidligere. Det gælder eksempelvis ideen om at flytte et dokument på en skærm ved at benytte fingeren. Dette blev allerede beskrevet helt tilbage i 1992 af forskere på Xerox (se denne video).  

Store kunstnere stjæler

Apples brug af eksisterende ideer er ikke nogen ny afsløring.

"Steve Jobs sagde jo selv, at han gerne stjal andres ideer," siger Martin von Haller Grønbæk.

Citatet stammer fra dokumentarfilmen "Triumf of the Nerds" fra 1996. Steve Jobs interviewes 26 minutter inde i filmen, hvor han citerer Picasso for udsagnet om, at gode kunstnere kopierer, mens store kunstnere stjæler.

"Vi har altid været skamløse, når det gjaldt om at stjæle en god idé," lød det fra den nu afdøde Apple-stifter.

Filmen, der giver et bemærkelsesværdigt indblik i Apples historie og Steve Jobs' psykologi og filosofi, er formelt fjernet fra YouTube, men kan alligevel findes flere steder, for eksempel her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere