Artikel top billede

Niels Bertelsen, formand for Prosa, har før været i kampvalg.

Formandsvalg i Prosa: Derfor stiller formanden op igen

It-fagforbundet Prosa vælger ny formand til november. Se hvorfor den siddende formand vil forsvare sin post.

Læs også: Formandsvalg i Prosa: Han vil vælte formanden

"Det er ikke første gang, jeg er i kampvalg."

Sådan siger den siddende formand i it-fagforbundet Prosa Niels Bertelsen til udfordringen fra Thomas Kølle, der håber på at tage posten fra formanden til november, når forbundets medlemmer vælger ny ledelse for de næste to år.

Niels Bertelsen har med fire år på posten som formand og en årrække som næstformand og faglig sekretær prøvet både at tabe og vinde kampvalg.

"Når man er i en politisk baseret organisation, bliver man nogen gange udsat for udfordringer," siger han og fortæller, at han stiller op igen som formand.

Største forskel er alderen

Niels Bertelsen fortæller, at han ikke har fornemmelsen af at blive udfordret på grund af en ulmende fløjkrig i hovedbestyrelsen, hvor også udfordreren Thomas Kølle sidder som hovedkasserer.

"Den klareste forskel er vel, at han er yngre end jeg er. Jeg er 51 år, og jeg mener faktisk, at jeg kan bidrage med noget i kraft af den alder, jeg har. Jeg har jo stor erfaring med det politiske og organisatioriske arbejde i en fagforening," siger han.

Niels Bertelsen fortæller, at ingen har ytret kritik af ledelsens måde at udmønte strategierne på eller ment, at målene ikke blev nået.

"Den måde, vi har arbejdet på i de senere år, hvor jeg har været formand, er sket i fuld enighed med hovedbestyrelsen, og strategierne er godkendt af både hovedbestyrelsen og delegeret-forsamlingen," siger han.

Støtter allerede aktivister

Thomas Kølle har blandt andet fortalt, at Prosa, hvis han bliver formand, i højere grad vil støtte det aktivistiske miljø.

"Men det har vi jo gjort i nogle år efterhånden. Og jeg synes også at vi er blevet meget bedre til at fange tendenserne, bruge dem, og få medlemmerne involveret i dem. Vi vil gerne have vores medlemmer involveret så meget som muligt i den måde, vi arbejder på," siger Niels Bertelsen.

Derfor bliver der ikke tale om mindre aktivisme ved at stemme på den siddende formand, siger han.

Læs også: Formandsvalg i Prosa: Han vil vælte formanden

Derfor stiller Bertelsen op - det vil han

Hvorfor stiller du op som formand igen?

"Jeg stiller op, fordi jeg har været med til at lave en udvikling for organisationen, som betyder, at vi er blevet bedre til at inddrage medlemmerne, fornemme og fange tendenser og give medlemmerne nogle tilbud, de har brug for. Vi er ikke færdige med det arbejde endnu, og derfor stiller jeg op for at fortsætte og udvikle det arbejde," siger Niels Bertelsen.

Hvad er det første der kommer til at ske, hvis du fortsætter som formand?

"Der kommer ikke til at ske noget som det første. Det et en løbende proces, så jeg fortsætter bare de strategier, som hovedbestyrelsen og delegeret-samlingen har vedtaget, og som vi forhåbentlig bekræfter på næste delegeret-forsamling," siger han.

Det handler altså om at tiltrække flere aktive omkring fagforbundet, fortæller han. Det skal blandt ske ved at introducere diskussionen omkring de digitale rettigheder, som en opfølger på indsatsen omkring ACTA. SAmmen med det øvrige it-Danmark vil man diskutere, hvordan forståelsen for de digitale rettigheder kan fremmes.

Fagsnak om overenskomster nødvendige

Thomas Kølle har fortalt, at han som formand vil arbejde for at Prosa bliver mere styret af it-folk end af fagforeningsfolk. Han vil have mindre overenskomstsnak og mindre internt fnidder.

Niels Bertelsen returnerer Thomas Kølles kritik ved at pege på, at hovedbestyrelsen i forvejen består af ganske almindelige medlemmer, som jo er it-folk.

Men han medgiver, at det er mange år siden, at han selv på det konkrete, udførende niveau har arbejdet som it-ansat.

"Jeg er jo det, som han karakteriserer som fagforeningsmand. Det er jo den måde, jeg er vokset ind i organisationen. Men det betyder ikke, at jeg ikke har it-kendskab," siger Niels Bertelsen.

Hvad angår snakken om overenskomster, mener Niels Bertelsen ikke, at det er muligt at lukke diskussionen helt.

"Vi er en fagforening. Så vi skal også diskutere arbejdsmarkedsforhold, og det er også vores medlemmernes overenskomster. Så vi kan ikke lukke diskussionen, for det er et af de mål, vi arbejder efter," siger Niels Bertelsen til kritikken.

Han peger på, at det kan synes svært at tale om overenskomster i lyset af CSC-konflikten, men det betyder ikke, at Prosa skal lægge overenskomstarbejdet på hylden.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere