Artikel top billede

(Foto: gratis /)

Russerne rundbarberer Android i ny tablet til Kreml

Ruslands forsvarsministerium har til brug i en tablet til den offentlige sektor fjernet alle funktioner fra Android, som kunne tænkes at kompromittere sikkerheden.

Computerworld News Service: Ruslands forsvarsministerium har offentliggjort en ny tablet baseret på en udgave af Googles Android, der har fået fjernet al den software, som menes at kompromittere sikkerheden ved at sende data tilbage til den amerikanske softwaregigants servere.

Denne tablet er netop blevet præsenteret ved forbrugerelektronik-messen IFA i Berlin af den russiske vicepremierminister, Dmitry Rogozin. Den er angiveligt designet i løbet af en årrække under et militært forskningsprojekt finansieret af private midler.

Behovet er dog enkelt nok: Den russiske stat ønsker en tablet, der kan køre nogle almindelige applikationer men uden at blotte sig unødigt overfor forudsigelige sikkerhedsrisici. Det er i hvert fald den baggrund, Dmitry Rogozin giver.

Den nøjagtige hardwarespecifikation er ikke blevet offentliggjort, ligesom det heller ikke står helt klart, i hvor høj grad styresystemet læner sig op ad Googles Android. Tablet-pc'en er dog næsten med sikkerhed baseret på ARM. Den er bygget til hårdt brug og vil benytte tilstrækkelig kryptering til militær og statslig anvendelse.

"Der findes ikke magen til dette styresystem på markedet. Det kan ikke hackes. Der er stor efterspørgsel på disse egenskaber," citerer nyhedsbureauet AFP-projektleder Dmitry Mikhailov for at have sagt.

"Det er ikke fordi, man er specielt bange for, at Google eller USA stjæler noget. Man forsøger blot generelt at undgå datalæk," forklarer han.

Begrænsninger til Kreml og Gazprom

Denne tablet vil blive bygget i Rusland og brugt af offentligt ansatte på mange forskellige niveauer - i selve Kreml som ansatte i vigtige statslige institutioner som naturgasselskabet Gazprom. Der vil tilsyneladende også blive en forbruger-udgave tilgængelig for cirka 2.700 kroner per enhed.

Den militære udgave vil kunne modstå stød og bliver vandtæt.

Russiske kilder tvivler dog på projektets kommercielle udsigter uden kraftig støtte fra den russiske stat. Alene det tyder på, at denne tablet langt overvejende vil blive solgt til den russiske offentlige sektor.

Det nye apparat vil indeholder teknologi til global positionering via satellit ved hjælp af det russiske GLONASS frem for det mere etablerede amerikanske GPS.

Dette er ikke første gang, Rusland forsøger at finde et alternativ til kommerciel software. I 2010 blev det besluttet, at hele den russiske offentlige sektor så hurtigt som muligt skulle til at bruge Linux.

Selvom Android teknisk set er open source (med visse omdiskuterede proprietære komponenter), så kategoriserer de russiske embedsmænd alligevel styresystemet som kommerciel software på grund af Googles størrelse.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere