Artikel top billede

Sådan sletter du dine data sikkert

Guide: Læs her, hvordan du undgår identitetstyveri ved at slette indholdet på dine gamle harddiske, så det ikke kan gendannes.

Sådan sletter du dine data sikkert

Du er den stolte ejer af en skinnende ny pc, og det er på tide at skille sig af med det gamle udstyr.

Først bør du dog rense dine gamle harddiske for data, så du ikke bliver offer for identitetstyveri. Og her er det altså ikke nok hverken at slette dine personlige filer på almindelig vis og tømme styresystemets papirkurv eller at foretage en almindelig formatering af harddisken.

Begge disse tilgange gemmer grundlæggende set blot dataene, som derfor stadig kan gendannes med specialprogrammer.

Hvis du virkelig vil fjerne alle data fra gamle drev og på den måde beskytte dig mod data- og identitetstyveri, er du nødt til at gå meget mere drastisk til værks. Det kræver dog både mere tid og arbejde, men det er heldigvis her, denne vejledning kommer ind i billede.

Forskellige teknologier og scenarier kræver forskellige værktøjer. Vi vil her beskrive de bedste værktøjer til sikker sletning af data ligegyldigt hvilken type drev, der er tale om - selv USB-nøgler. Er det blot enkelte filer, du ønsker at slette sikkert, så viser vi også, hvordan du gør det. Og det bedste af det hele er, at alle løsningerne er gratis.

Før du går i gang

Lav backup af dine data! Når disse værktøjer først har været i aktion, er det ingen mulighed for at gendanne en fil, det senere viser sig, du alligevel har brug for. Og hvis du skal rense harddisken på en bærbar, så sørg for at sætte strøm til, før du går i gang. Hvis den løber tør for strøm midt i det hele, kan det give problemer.

Lad os starte med at gennemgå nogle af de begreber, vi kommer til at bruge i det følgende. Værktøjer til sikker sletning af data specificerer, hvor mange "passes" softwaren gennemfører. Hvert pass (eller på dansk: gennemløb) betegner en komplet overskrivning af data, så et værktøj, der laver tre passes, overskriver dine data med nuller og ettaller tre gange i træk. Jo flere gange data overskrives, des mindre sandsynligt er det, at de kan gendannes.

Visse værktøjer understøtter Gutmann-metoden med hele 35 passes, men blot tre passes er nok til den korte specifikation for USA's forsvarsministerium og for mange andre landes militær. Så det må være rigeligt til de fleste formål.

Husk på, at du også har den mulighed at blot kryptere hele dit drev og så smide krypteringsnøglen væk i stedet for at rense harddisken for alle data.

Diskkryptering er efterhånden temmelig robust og denne metode vil i mange tilfælde være tilstrækkelig - men hvorfor risikere noget? Både kryptering og sletning af hele harddiske kan tage lang tid, så du kan lige så godt sørge for at slette dine data fuldstændigt.

Bemærk, at hvis du vælger at følge disse råd til at slette dine data, så er det på eget ansvar - derfor anbefaler vi, at du laver backup af eventuelle data, du ønsker at beholde, før du går i gang. Vi har dog selv anvendt alle de følgende metoder med succes.

Slet udvalgte filer

Sikker sletning af udvalgte filer med Eraser

Hvis du blot har brug for at slette specifikke filer og mapper i stedet for hele drev, så er open source-værktøjet Eraser noget for dig. Du åbner blot programmet, klikker på pilen ud for valgmuligheden 'Erase Schedule' øverst på skærmen og vælger New task. Det åbner et vindue med valgmuligheder for opgaven og tidsplan. Klik på Add Data for at vælge hvilke filer, der skal slettes, og for at vælge slettemetode.

Når du højreklikker på en fil i Windows Stifinder, fremkommer der også et menupunkt fra Eraser, hvor du på en hurtig og nem måde har mulighed for permanent at slette filer.

Eraser har en masse avancerede indstillinger til blandt andet at definere en tidsplan for diverse opgaver, hvis du jævnligt har brug for at slette specifikke filer eller sektorer på din harddisk. Vær forsigtig, når du roder med de avancerede indstillinger, så du ikke ved et uheld sletter en fil, der ikke skulle slettes. Vær også opmærksom på, at Eraser kun er designet til anvendelse med mekaniske harddiske, da solid state-drevs såkaldte wear leveling-algoritmer bevirker, at dette værktøjs tilgang ikke er hensigtsmæssigt.

Slet data på USB-nøgler

Sikker sletning af data på USB-nøgler

Eraser er enkel at bruge, men værktøjet Disk Wipe fra Roadkil er endnu enklere, og ud over traditionelle harddiske fungerer det også til USB-nøgler.

Når du har downloadet det meget lille program og pakket det ud, åbner du det blot og vælger hvilket drev, der skal slettes, og hvor mange passes programmet skal løbe igennem. Vi anbefaler mindst tre.

Når du har valgt, om drevet skal renses eller fyldes med tilfældige data, klikker du på Erase, og det er det. Roadkils Disk Wipe er ikke blevet opdateret i årevis, men der har heller ikke været behov for det - programmet fungerer, som det skal.

Sørg for at vælge det korrekte styresystem, når du downloader programmet.

Det kan være en lidt mere kompliceret procedure at slette indholdet på hele drev, end det er tilfældet med de værktøjer, vi indtil videre har beskrevet.

Det gælder især, hvis du vil formatere eller slette alt indholdet på det drev, dit styresystem ligger på.

I dette tilfælde er det med de fleste værktøjer nødvendigt at åbne programmet fra et såkaldt bootable medie, hvilket kan være en USB-nøgle eller en cd, der kan startes op fra direkte.

For at sikre at tingene kører, som de skal, bør du også gå ind i BIOS og sørge for, at dine drev er indstillet til at køre i IDE-tilstand.

Slet en mekanisk harddisk

Sikker sletning af mekanisk harddisk

Begynd med at downloade DBAN - Darik's Boot And Nuke er et gennemprøvet værktøj til sikker sletning af harddiske, elsket af nørder verden over, på trods af at det ikke er blevet opdateret i årevis.

Når du har downloadet det og brændt .iso-filen på en cd, sætter du cd'en i din pc, som du indstiller til at starte op fra det optiske drev i stedet for harddisken. Hvis dit mål er at slette alle data fra en RAID-opsætning, er du nødt til først at demontere RAID-diskenheden og indstille hver harddisk til JBOD-tilstand.

Når DBAN er oppe at køre, vælger du blot hvilket drev, der skal slettes, hvorefter du trykker M på tastaturet for at vælge metode til sletning.

Min foretrukne metode er "DoD Short" med tre passes, men der er også mere robuste metoder til rådighed.

Tryk F10 for at sætte sletningen i gang, når alt er indstillet, som det skal.

Alt afhængig af især antallet af passes og harddiskens størrelse og hastighed, kan det tage timer eller dage at slette alle data.

Slet en hybriddisk eller SSD

Sikker sletning af hybriddisk eller SSD

Det er noget lidt andet at slette data fra en SSD end fra en harddisk på grund af de wear leveling-algoritmer, der sørger for, at data fordeles jævnt på alle blokke og sektorer på SSD'ens NAND-flashhukommelse, så man undgår, at enkelte blokke eller sektorer bliver slidt uforholdsmæssigt hurtigt.

For at slette alle data fra en SSD på en sikker måde bruger man en kommando - der passende nok kaldes secure erase - der er indbygget i firmwaren i alle moderne SATA-drev og ældre PATA-/IDE-drev.

Visse SSD'er giver selv mulighed for, at brugeren kan anvende denne funktion til sikker sletning, men hvis det ikke er tilfældet for dit drev, så findes der to tredjepartsprogrammer, der kan køre denne kommando og således rense SSD'en for data.

Det drejer sig om værktøjet Secure Erase fra Center for Magnetic Recording Research samt Parted Magic.

For at bruge værktøjet Secure Erase skal du første downloade det, overføre filen til en USB-nøgle eller en cd og starte op direkte fra dette medie. Indtast hdderase i DOS-prompten og tryk Enter på tastaturet. Det sætter rensningen i værk.

Værktøjet fungerer automatisk både til SSD og mekaniske harddiske, hvilket gør det ideelt at bruge til såkaldte hybriddiske, hvilket er harddiske, der inkluderer en portion flashhukommelse. Selv om Secure Erase for længst har bevist sit værd, har værktøjet ikke været aktivt udviklet i årevis.

Hvis du løber ind i kompatibilitetsproblemer, kan du i stedet forsøge dig med Parted Magic. Det er egentlig et værktøj til partitionering, men indeholder også en metode til at køre secure erase-kommandoen, selvom den er godt begravet blandt de andre funktioner.

Først skal du downloade Parted Magic-.iso'en (følg linket ovenfor) og oprette en bootable cd.

Start op fra denne cd og klik på den knap i nederste venstre hjørne, der minder om Start-knappen i Windows. Hold musen over valgmuligheden System Tools og vælg Erase Disk i den menu, der fremkommer. Herefter popper der et vindue op med forskellige indstillingsmuligheder.

De eksterne kommandoer fungerer fint med traditionelle harddiske, men for at rense en SSD skal du vælge Internal: Secure Erase command writes zeroes to entire data area. Klik Continue, vælg hvilket drev, der skal renses, og klik OK for at sende alle data i afgrunden.

Hvis Parted Magic advarer om, at dit drev er frosset, kan du prøve at sætte din computer i dvale, starte den op igen og køre værktøjet én gang til, ligesom det også foreslås.

Hvis du bliver spurgt, om du ønsker at køre en Enhanced Secure Erase, så klik No. Det er bedre at holde sig til standardproceduren, som vi ved, fungerer efter hensigten.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere