Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

It-chefer: Dette selskab bør drive vores it-udvikling

Landets kommunale it-chefer peger på et særligt selskab, der efter it-chefernes mening bør drive meget af it-udviklingen i fremtiden.

Kombit er navnet på KL's eget it-selskab, der blandt andet rådgiver landets kommuner i it-spørgsmål, koordinere diverse udbud og forsøger at skabe mest mulig konkurrence på det kommunale marked.

Selskabet er kun tre år gammelt, og blev skabt i kølvandet på salget af det KL-ejede KMD.

Nu viser den årlige undersøgelse IT i Praksis, at landets kommunale it-chefer har meget store forventninger til Kombit.

"Sidste års undersøgelse viste imidlertid vigende forventninger. Et forhold som givetvis kan henføres til en vanskelig start, opbygningsfase og forskellige forventninger til mål og prioriteringer," står der i årets It i Praksis.

Udviklingen er vendt

Men den udvikling er nu vendt.

"Imidlertid ser Kombit ud til at vinde øget tillid blandt de kommunale it-chefer," konkluderer IT i Praksis-rapporten.

Størst forventning har de kommunale it-chefer til, at Kombit kan fremme standardisering og sammenhæng på tværs af kommunerne.

"Dernæst at Kombit kan bidrage til at skabe øget konkurrence i markedet og øge udbuddet gennem en flerhed af leverandører," fremgår det af rapporten.

Efter salget af KMD i 2009 blev Kombit etableret med det formål at sikre bedre og billigere adgang til it-løsninger for kommunerne.

Men rapporten konkluderer, at kampen mod monopolet har vist sig at være "ganske udfordrende", hvilket påvirker Kombits rolle.

Skal hjælpe med selvbetjening

"Først efter længere tids hårdt pres har KMD frigivet prislister, så Kombit kan sammenligne KMD-priser på tværs af kommunerne," står der i rapporten.

"At Kombit kan styrke konkurrencen, og sikre flere it-leverandører på det kommunale it-marked, er da også det mål, som kommunerne vurderer, at Kombit har sværest ved at opfylde," hedder det videre.

Gennembruddet med at få skabt transparens i forhold til KMD's kontrakter, vil "givetvis bidrage til at øge forventningerne", lyder det ifølge rapportens forfattere.

"Det afgørende for Kombits succes vil givetvis være, at Kombit formår at udvikle en klar og fokuseret rolle og få dirigeret sine ressourcer ind på det, som er noget af kernen bag etableringen af Kombit: At hjemtage kommunernes arkitektur til kommunerne og få skabt en velfungerende konkurrence på de områder, hvor denne ikke eksisterer," hedder det.

Dobbelt rolle

Samtidig vil Kombit over tid også komme til at spille en samordnende rolle.

"Men rækkefølgen er vigtig. Legitimiteten ligger i at få kontrollen tilbage til kommunerne og få etableret en sund konkurrence, hvor den ikke findes," lyder det i rapporten.

Kombits rolle er dobbelt, konkluderes det.

"På den korte bane, hvor KMD har monopol, skal Kombit bringe sig i en position, hvor de kan forhandle og presse KMD til at skabe transparens og større åbenhed i deres aftaler."

"På den lange bane skal Kombit arbejde på at etablere en arkitektur, der er med til at skabe en opbrydning i KMDs systemkompleks, så uafhængige leverandører kan byde ind med løsninger på delområder, og hvor it-arkitekturen sikrer, at forskellige leverandørers systemer kan integreres".

Omkring udviklingen af selvbetjeningsløsninger betragter de kommunale it-chefer i overvejende grad Kombit som en af de primære aktører.

Mere end hver tredje it-chef ser på dette område Kombit som en afgørende drivkraft.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere