Artikel top billede

Apples nye iPhone sprænger Europas telemarked

Den lave udbredelse i Europa af LTE ved 1.800 MHz betyder, at visse teleselskaber vinder på grund af iPhone 5, mens andre taber.

Læs også:

Ny iPhone 5 virker ikke på dansk 4G-netværk.

Det bedste og det værste ved den nye iPhone 5.

Så vild kan fremtidens iPhone blive.

Computerworld News Service: Deutsche Telekom i Tyskland og EE i Storbritannien står til at høste store gevinster fra Apples beslutning om at lade iPhone 5 understøtte kun et enkelt europæisk LTE-bånd, 1.800 megahertz, mens eksempelvis Vodafone har trukket det korteste strå i begge lande.

Sammen med en større skærm og en hurtigere processor er understøttelsen af LTE en af de vigtigste hardwareforbedringer i Apples iPhone 5, som blev introduceret onsdag aften dansk tid ved en pressebegivenhed i San Francisco.

Men som altid gør Apple tingene på sin egen måde.

I Europa anvendes der hovedsageligt tre frekvensbånd til LTE: 800 MHz, 1.800 MHz og 2.600 MHz.

Selvom Samsung har introduceret en Europa-venlig udgave af sin Galaxy S III - den nye iPhones stærkeste aktuelle konkurrent - som understøtter alle tre bånd, så har Apple besluttet kun at implementere 1.800 MHz og i stedet fokusere indsatsen på at understøtte adskillige af de bånd, der anvendes i USA og Asien.

Her rammes man hårdt

Den beslutning vil i hvert fald på kort sigt påvirke teleoperatørerne i hele Europa, især i Tyskland og Storbritannien.

I Tyskland er Deutsche Telekom den eneste operatør med et eksisterende LTE-netværk i 1.800 MHz-båndet.

Det er på nuværende tidspunkt udrullet i 50 byer, hvilket efter planen vil være udvidet til 100 ved årets afslutning, oplyser investeringsbanken J.P. Morgan Cazenove.

I Storbritannien vil EE - der er et joint venture mellem teleselskaberne Orange og T-Mobile, der tidligere hed Everything Everywhere - udrulle et LTE-netværk i 1.800 MHz-båndet i 16 byer før jul, oplyser operatøren tirsdag.

Andre teleoperatører i disse to lande heriblandt Vodafone og Telefonica O2 må nøjes med deres 3G-netværk, når de skal til at sælge den nye iPhone, som heldigvis for dem også understøtter HSPA+ med en hastighed på op til 42 megabit per sekund.

"Lad os nu ikke overdrive problemet. Alle disse operatører får adgang til iPhone 5, men EE og Deutsche Telekom i Storbritannien og Tyskland får mulighed for at markedsføre deres iPhone som den hurtigste iPhone på markedet," forklarer Ben Wood, der er analysechef hos CCS Insight.

Det er ikke lige så godt som at have eksklusiv adgang til iPhone, men det vil hjælpe dem til at skille sig ud i et ellers meget homogent marked, understreger Wood.

Her er den største udfordring

En udfordring for EE og Deutsche Telekom bliver dog at forklare brugerne om 4G og LTE og overbevise dem om, at det er noget, de har brug for.

46 procent af brugerne af iPhone 4 tror, de allerede har 4G, viser en undersøgelse fra markedsanalysefirmaet Analysys Mason.

Spørgsmålet er, hvordan man overbeviser disse kunder om at købe en LTE-kontrakt, fremhæver dette firma.

Når nu Apple har valgt kun at understøtte et enkelt bånd til de europæiske netværk, så skal det siges, at 1.800 MHz - i hvert fald teoretisk set - er et godt valg fra et ydelsesmæssigt perspektiv.

Væsentligt bedre dækning

Dette bånd giver væsentlig bedre dækning i forhold til vanskelige landskabsmæssige forhold og i bygninger end 2.600 MHz-båndet.

LTE ved 1.800 MHz giver dobbelt så stor dækning per basestation som LTE ved 2.600 MHz, viser test udført af den finske operatør Elisa, der refereres i en rapport af GSM Association.

Det er dog ikke alle LTE-netværk i 1.800 MHz-båndet, der er lige gode i praksis. Den reelle hastighed i et trådløst netværk afhænger af mange forskellige faktorer, men mest grundlæggende er spørgsmålet om, hvor stor en del af spektrummet der udnyttes.

Den nuværende version af LTE har brug for 20 MHz til download-trafik og 20 MHz til upload-trafik for at yde maksimalt.

EE og operatører i USA såsom Verizon Wireless udnytter dog kun halvt så stort et spektrum, så iPhone 5-brugerne på disse netværk får kun halvdelen af den aktuelle teknologis potentielle båndbredde. Det er sammenligneligt med 2.600 MHz-båndet, som godt nok ikke har den samme dækning indendørs, men som har spektrum nok til, at operatørerne virkelig kan lade LTE få luft under vingerne.

Der skal nok komme løsninger på disse båndbredde-problemer, vurderer Wood, som regner med, at den næste version af iPhone vil understøtte flere LTE-bånd.

Læs også:

Ny iPhone 5 virker ikke på dansk 4G-netværk.

Det bedste og det værste ved den nye iPhone 5.

Så vild kan fremtidens iPhone blive.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere